Hrvaška sodišča so zaenkrat zavrnila vse tožbe komercialnih bank proti LB in NLB glede izplačila deviznih prihrankov nekdanjih hrvaških varčevalcem, ki so jih v začetku 90. let prenesli v javni dolg Hrvaške. Po podatkih hrvaškega finančnega ministrstva je bilo v javni dolg prenesenih in izplačanih 544,4 milijona takratnih nemških mark (272 milijonov evrov).

Sredin narok je bil sprva napovedan za konec junija, a so ga preložili na 5. september. Sredi oktobra bo sledil narok, ki so ga preložili maja, prav tako v primeru tožbe PBZ proti LB.

Na ta narok, ki bo 15. oktobra, sta kot priči vabljena nekdanji hrvaški finančni minister Mato Crkvenac, ki je leta 2001 bankama podal pooblastilo, da lahko v imenu hrvaške vlade vodita postopek proti LB in NLB, ter direktor uprave za ravnanje z javnim dolgom na hrvaškem finančnem ministrstvu Hrvoje Radovanić.

Hrvaška vlada je v letih 1995 in 2001 pooblastila PBZ in Zagrebško banko, da lahko v njenem imenu vodita postopek terjatve izplačila dolgov od LB, ki so bili preneseni v hrvaški javni dolg in izplačani varčevalcem LB.

Tudi Zagrebška banka je sprožila več postopkov proti LB in NLB. Zagrebško sodišče pa je 12. julija letos zavrnilo eno izmed zahtev za poplačilo hrvaškim varčevalcem LB.

Za Slovenijo so pooblastila hrvaške vlade PBZ in Zagrebški banki sporna. Ljubljana vztraja, da je spor o LB del pogajanj o nasledstvu ter zahteva umik pooblastil, ki ga pogojuje z ratifikacijo pristopne pogodbe Hrvaške in EU.

Zunanja ministra Hrvaške in Slovenije, Vesna Pusić in Karl Erjavec, sta se po srečanju na Strateškem forumu Bled v ponedeljek strinjala, da je bil storjen napredek glede reševanja problematike LB.

Erjavec je ob tem napovedal, da bo Slovenija sprožila postopek ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU, takoj ko bosta vladi potrdili rešitev, ki jo bosta predstavila za to vprašanje imenovana strokovnjaka.

Slovenski strokovnjak France Arhar in njegov hrvaški kolega Zdravko Rogić sta se prvič sestala prejšnji teden na Otočcu, njuno naslednje srečanje pa bo, kot je na Bledu napovedal Erjavec, 18. septembra v Zagrebu.