Dulovićeva je dodala, da se šest pacientov nahaja na oddelku za intenzivno nego. Beograjski mediji poročajo, da je v Srbiji doslej zbolelo 37 ljudi, od tega jih je večina starejših od 50 let, veliko pa jih ima oslabljen imunski sistem, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Po najnovejših informacijah pa virusa ne prenašajo tigrasti komarji, ki so redki, temveč navadni komarji. Tveganje za okužbo je največje v bližini rek in na močvirnatih območjih.

Srbska ministrica za zdravje Slavica Đukić Dejanović je sicer nedavno sporočila, da ne obstaja nevarnosti izbruha epidemije virusa Zahodnega Nila v Srbiji.

Virus Zahodnega Nila ima podobne simptome kot gripa, v skrajnih primerih pa lahko povzroči komo ter smrtonosno zatekanje možganske opne, znano kot encefalitis. Lahko povzroča tudi meningitis.

Ime izvira iz ugandske pokrajine Zahodni Nil, kjer so virus leta 1937 prvič odkrili. Virus prenašajo ptiči, na človeka pa ga prenašajo komarji. Zdravila ni, vendar se pri kar 80 odstotkih okuženih nikoli ne razvijejo simptomi.

Včeraj smo poročali, da je v Združenih državah Amerike za posledicami okužbe s tem virusom umrlo 19 ljudi, skupno letos že 87.