Še naprej gospodarsko krizo v državi najmočneje čutijo mladi. Med ljudmi, starimi do 24 let, stopnja brezposelnosti dosega kar 55 odstotkov. Od leta 2007 se je grška brezposelnost skoraj potrojila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sindikati grško vlado opozarjajo, da bo stopnja brezposelnosti presegla 30 odstotkov, v kolikor bodo Atene vztrajale pri strogih varčevalnih ukrepih. Te sicer zahtevajo države z evrom in Mednarodni denarni sklad (IMF) v zameno za finančno pomoč, ki Grčijo drži nad vodo.

Grška vlada premiera Antonisa Samarasa naj bi kmalu razkrila novi varčevalni paket v vrednosti okoli 11,6 milijarde evrov. V zameno naj bi dobila prvi obrok iz drugega paketa pomoči, vreden 31,5 milijarde evrov.

V Atene bodo sicer predvidoma v petek prispeli strokovnjaki Evropske komisije, IMF in Evropske centralne banke, ki bodo preučili trenutno stanje v Grčiji in predvidene varčevalne ukrepe. Na njihovem poročilu bo temeljila tudi odločitev držav z evrom, ali bodo Atenam za izvedbo dodatnega varčevanja dale na voljo več časa.