Ekološko pridelana hrana za desetino

Kot je pokazala raziskava, nekaj manj kot polovica vprašanih za hrano zase na mesec zapravi med 100 in 200 evrov, dobra tretjina vprašanih pa manj kot 100 evrov. Tri četrtine vprašanih na dan poje vsaj tri obroke. Večina vprašanih tudi redno pije vodo, polovica jih dnevno spije najmanj dva litra vode.

Večinoma ekološko pridelano hrano uživa dobra desetina ljudi, skoraj polovica vprašanih pa večinoma uživa hrano, ki ni ekološko pridelana. Kot vzrok za to najpogosteje navajajo visoko ceno. Tisti, ki ekološko pridelano hrano jedo pogosteje, jo tudi pogosteje sami proizvajajo ali pa jo dobijo od prijateljev oziroma znancev. Svojo zelenjavo sicer goji 72 odstotkov vprašanih, svoje sadje pa dobra polovica.

Sadje in zelenjava sta predraga

Sadje in zelenjavo po podatkih raziskave dnevno uživata skoraj dve tretjini anketiranih, meso in sladkarije pa jih dnevno uživa manj kot tretjina. Večina se jih strinja, da sta sadje in zelenjava predraga.

Večinoma slovenske proizvode sicer kupuje 62 odstotkov anketirancev, dobra tretjina pa tudi zaupa oznakam, kot so "ekološki", "organski", "pridelana hrana brez gensko spremenjenih organizmov".

Tretjina anketiranih vsaj enkrat na teden je ribe. Kot poudarja Cepuševa, ribe vsebujejo veliko kakovostnih beljakovin in omega-3 maščobnih kislin, zato so dobre za obnovo tkiv in tudi za umske sposobnosti. Vendar jih je po njenih opozorilih treba uživati zmerno, nekajkrat na teden.

Za zajtrk hrana, kakršno bi pripravile babice

Šolarjem za zajtrk Cepuševa priporoča, naj ne jedo sladke hrane, saj bodo tako težje vzdrževali koncentracijo v šoli. Svetuje veliko svežega sadja in zelenjave, polnozrnat kruh, oreščke, kosmiče, tuno, jajca in hrano, kakršno bi pripravile babice, kot so kaša in žganci.

Raziskavo, ki so jo predstavili na današnji novinarski konferenci, je za podjetje Bolton Adriatic z računalniško podprtim spletnim anketiranjem julija izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana. V njej je sodelovalo 415 anketirancev, starih med 16 in 65 let.

Predstavniki podjetja Bolton Adriatic z blagovno znamko Rio Mare so danes na novinarski konferenci obenem opozorili tudi na pomen zaveze podjetij družbeni odgovornosti in ohranjanju okolja. Kot pojasnjujejo, želijo s projektom Odgovorna kakovost tudi sami zagotavljati kakovost skozi celotno nabavno verigo - od ulova rib do postrežbe izdelka.