"Največ besede je bilo namenjene Evropski prestolnici kulture in bližajoči se Evropski prestolnici mladih drugo leto, seveda pa tudi svetovnemu mladinskemu prvenstvu v šahu, kjer sva oba aktivno vključena v priprave. To je verjetno največji športni dogodek ne le za Maribor ampak za celotno Slovenijo zadnjih deset let," je po srečanju povedal Zver, ki bo na predsedniških volitvah kandidiral s podporo strank SDS in NSi in podpisi treh poslancev.

Kot je dejal, Maribor zelo dobro pozna in se je z njim ukvarjal tako kot minister v prejšnjem mandatu Janeza Janše kot tudi kot poslanec Evropskega parlamenta. "Glavna filozofija vlade, katere član sem bil prej, je bila, da poskušamo z evropskimi sredstvi zmanjšati regionalne razlike v državi," je pojasnil.

Podporo mu je v današnji izjavi za medije izrekel tudi Kangler, po besedah katerega je predsedniški kandidat Zver "odprti politik, ki je veliko naredil za Slovenijo, Štajersko in mariborsko regijo".

Po kratkem razgovoru in izjavi za medije sta se Kangler in Zver sprehodila po središču mesta in si ogledala nekatere projekte, med drugim tudi izgradnjo krožišča na Titovi cesti. Tam naj bi ob zaključku EPK konec tega leta svečano postavili vodomet, ki bo po besedah Kanglerja "spomenik" EPK s "vseslovenskim in vseevropskim pečatom".

Türk prvi uradni predsedniški kandidat

Državna volilna komisija je na današnji seji potrdila kandidaturo predsednika republike Danila Türka, ki se poteguje za vnovični predsedniški mandat. Türk je tako postal prvi uradni kandidat za predsedniško funkcijo.

Kandidaturo za svoj drugi mandat je Türk na Državno volilno komisijo vložil 31. avgusta. Pod njegovo kandidaturo se je podpisalo nekaj več kot 13.000 volivcev s prvopodpisano nekdanjo ustavno sodnico Dragico Wedam Lukič.

Türk je za zdaj edini kandidat, ki je kandidaturo tudi uradno vložil, DVK pa jo je na današnji seji tudi že potrdil. Člani komisije so namreč ugotovili, da je bila kandidatura vložena pravočasno in da izpolnjuje vse zakonsko določene pogoje. Kandidaturi je bilo priloženih 13.080 obrazcev podpore, od katerih sta bila dva izločena, saj nista bila potrjena na upravni enoti.

Aktualni predsednik je tako prvi uradni kandidat, preostali pa imajo za vložitev kandidatur čas še do 17. oktobra. DVK bo vse vložene kandidature potrdil najpozneje do 22. oktobra, žrebanje vrstnega reda na glasovnicah pa bo, kot so se danes dogovorili člani DVK, 23. oktobra.

Predsedniške volitve bodo v nedeljo 11. novembra. Kot prvi je kandidaturo konec avgusta vložil zdajšnji predsednik republike Danilo Türk. Poleg njega in Zvera so takšen korak napovedali še nekdanji predsednik vlade Borut Pahor, Monika Malešič, Artur Štern, Miro Žitko, Fani Eršte, Ladislav Troha, Dušan Egidij Kubot - Totislo, Milan Robič, Miran Šic, Martina Valenčič in Veronika Juvan.

Türk spomnil na možnost dodatnih finančnih sredstev EU za vzhodno Slovenijo

Türk je danes obiskal občino Podčetrtek, kjer se je seznanil z njihovimi razvojnimi načrti. Ob tem je predsednik spomnil, da lahko celotno območje vzhodne Slovenije računa na dodatna finančna sredstva za programe nove finančne perspektive EU za obdobje 2013-2020, s katerimi bi lahko občine "marsikaj pridobile".

Izpostavil je, da bi lahko občine, ki imajo dobro razvito sposobnost za pripravo novih projektov, marsikaj pridobile iz nove finančne perspektive, so sporočili iz predsednikovega urada. Dodal je, da v Sloveniji potrebujemo dobro koordinacijo občin po posameznih regijah ali celo na ravni celotne vzhodne Slovenije, vse od Prekmurja pa do Bele krajine.

Učinkovitejša koordinacija bi se po njegovem mnenju lahko razvila predvsem v pogledu infrastrukture, varstva okolja, produktivnih dejavnosti, turizma in vsega, kar sodi v boljše urejanje življenjskega okolja. Izpostavil je, da je treba k tem načrtom pristopiti optimistično in ambiciozno. Dodatne priložnosti za skupne čezmejne projekte pa se bodo po njegovih besedah odprle tudi s skorajšnjim vstopom Hrvaške v EU.