Raziskovalci so v novi raziskavi potrdili, da lahko zgodnje težave s spanjem nakazujejo na Alzheimerjevo bolezen, v kolikor se bo rezultate raziskave dalo aplicirati tudi na ljudi.

Kot so ugotovili strokovnjaki, se v možganih nekaterih testiranih primerkov pojavijo skupki beljakovin, za katere zdravniki že sedaj menijo, da so glavna komponenta bolezni. Miši, ki so začele razvijati te skupke beljakovin v možganih, so imele težave s spanjem oziroma moten spanec.

Britanski raziskovalni center za Alzheimerjevo bolezen je že povedal, da v kolikor bo povezava dokončno dokazana tudi na ljudeh. Bi to za zdravnike predstavljalo pomembno in uporabno informacijo. Namige za zgodnje prepoznavanje te bolezni se namreč išče že dolgo, saj je zgodnjega prepoznavanje bolezni ključno za njeno učinkovito zdravljenje.

Ljudje, ki trpijo za Alzheimerjevo boleznijo namreč nimajo težav s spominom in jasnostjo misli dokler ni bolezen že močno razvita v poznejših stadijih. V tem času so določeni deli možganov že uničeni in zdravljenje nemogoče ali izjemno težko.

''Če se motnje spanja začnejo tako zgodaj v razvoju Alzheimerjeve bolezni, potem bi nam te spremembe lahko služile kot pomemben način zgodnje detekcije bolezni,'' je dejal profesor David Holtzman in dodal, da trenutno še ne vedo, v kakšni obliki bi se take motnje spanja pojavljale pri ljudeh – manj potrebnega spanja, težave zaspati in ostati v stanju spanja ali nekaj povsem drugega.