Omenjeni dodatni zaposleni bodo okrepili obstoječo 4500-glavo Microsoftovo ekipo na Kitajskem. Te kadrovske okrepitve bodo deležni raziskovalno-razvojna in marketinška dejavnost ter oddelek za storitve za stranke, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Obenem bodo v Microsoftu kot omenjeno za 15 odstotkov povečali investicije v raziskave - lani so v ta namen na Kitajskem porabili 500 milijonov dolarjev. Za približno enak odstotek se bo povečalo tudi število zaposlenih v raziskavah in razvoju - trenutno jih na tem področju dela 3000.

S tem se bo še zaostril konkurenčni boj na kitajskem trgu mobilnega interneta, katerega privlačnost za investitorje se kaže v podatku, da je julija že 388 milijonov ljudi dostopalo do spleta prek mobilnih telefonov in drugih naprav z brezžičnim dostopom do interneta.

Skupno je sicer Kitajska konec julija imela 538 milijonov internetnih uporabnikov, kažejo podatki kitajske organizacije China Internet Network Information Center.

Microsoft na tem področju stavi na mobilno različico svoje najnovejše izdaje operacijskega sistema Windows, poimenovane Windows 8. Ob tem namerava angažirati več lokalnih partnerjev za razvoj mobilnih aplikacij za kitajski trg ter razširiti svojo ponudbo storitev s področja računalništva v oblaku na Kitajskem.

Vendar pa na trg vstopa z zaostankom za ameriškim Applom in zlasti Googlom, katerega sistem Android je na Kitajskem zelo razširjen. Android je namreč v drugem četrtletju zasedal 76,7-odstoten delež na trgu pametnih mobilnikov, kažejo podatki analitske hiše Analysys International.