"Pirati resno obravnavamo osnovne civilizacijske vrednote, kot so svoboda, enakost, zasebnost in demokracija, zato jih ne moremo prepustiti zastareli, dezorientirani, ideološko bankrotirani in demoralizirani slovenski politični sceni," so pobudniki ustanovitve stranke zapisali na svoji spletni strani in obenem napovedali strankin ustanovni kongres.

Kot je pojasnil predstavnik za stike z javnostjo Andrija Pušić, je ustanovitev stranke logična posledica povečanih aktivnosti članstva v zadnjem letu, a podatkov o trenutnem številu članov ni podal.

Pušić pojasnjuje, da med pobudniki stranke zaenkrat ni kakšnih vidnih oseb iz javnega življenja, je pa nekaj strokovnjakov za posamezna področja. "Ne lovimo znanih obrazov. Če je med njimi kakšen pirat, se nam bo že pridružil. Zlasti pa ne lovimo ljudi z izkušnjami na strankarski sceni. Zanje smo malce preveč drugačni," je pojasnil.

Kot navaja, si želijo privabiti tudi ljudi, "ki čutijo, da je trenutna politična scena v blokadi, obrnjena v preteklost in brez pravih idej, ki resno jemljejo vprašanja osebnih svoboščin in zasebnosti, ki resno jemljejo demokracijo in jo želijo izboljševati v skladu s časom".

Že aktivna članica krovne organizacije

Sicer pa so Slovenci aktivni tudi pri ustanavljanju evropske piratske stranke, ki si bo za cilj verjetno zastavila koordiniran nastop na evropskih parlamentarnih volitvah leta 2014, napoveduje Pušić. Nek logičen cilj pa je po njegovih besedah tudi vstop v slovenski parlament. Stranka je sicer po njegovih navedbah že potrjena in aktivna članica krovne organizacije piratskih strank po svetu.

Namen stranke je po besedah Pušića predvsem afirmacija piratskih idej in popularizacija piratskega gibanja. Sicer se zavzemajo za sorodne ideje, kot jih zagovarjajo druge piratske stranke, ki obstajajo v vrsti drugih držav. V temelju njihovega programa so zavzemanje za krepitev državljanskih pravic, več demokracije in soodločanja, reformo avtorskega in patentnega prava, svobodno izmenjavo znanja, boljšo zaščito podatkov in zasebne sfere, več transparentnosti in informacijske svobode.

Prva tovrstna stranko so ustanovili 1. januarja 2006 na Švedskem, julija oz. septembra istega leta sta nato sledili avstrijska oz. nemška piratska stranka. Danes piratske stranke obstajajo že po vsem svetu.

Aprila 2010 so v Bruslju uradno ustanovili Internacionalo piratskih strank (PPI), ki kot nevladna organizacija združuje 28 piratskih strank, tudi iz Slovenije, več tovrstnih strank pa ima status opazovalke, piše na spletni strani PPI.

Prvi pomemben volilni uspeh je dosegla Švedska piratska stranka. Na volitvah v Evropski parlament leta 2009 je namreč pobrala 7,1 odstotka glasov in s tem zasedla dva parlamentarna sedeža. V Nemčiji je medtem piratska stranka zastopana v parlamentih štirih zveznih dežel, prav minuli konec tedna pa se je na kongresu v Essnu pripravljala na zvezne parlamentarne volitve prihodnje leto. Glede na ankete ima dejansko možnost za preboj v bundestag, saj jo trenutno podpira med šest in 7,5 odstotka nemških volivcev, navaja nemška tiskovna agencija dpa.