Letošnje Dneve narodnih noš in oblačilne dediščine bodo s koncertom ljudskih pesmi in Mestne godbe Kamnik slovesno odprli jutri zvečer. Začenja pa se že z današnjo razstavo Oblačilna dediščina Kamnika in okolice, ki predstavlja svečano oblačilno podobo naših prednikov ter filatelistično razstavo na temo oblačilna dediščina. Zagotovo bo zanimiva tudi gostujoča razstava Slovenskega šolskega muzeja o oblačilnem videzu učencev in učiteljev skozi čas Kaj naj oblečem za v šolo?

Rdeča nit letošnje prireditve bo pokrivalo peča, ki je povezana zlasti z alpskim oblačilnim območjem in jo bodo lahko obiskovalci prireditve vse dni občudovali tudi v živo. Največ in najlepše peče bodo kajpak občudovali na nedeljskem sklepnem delu prireditve, ko se bo v slavnostnem sprevodu skozi srednjeveško mestno jedro pred njihovimi očmi sprehodilo več kot dva tisoč udeležencev v narodnih nošah iz Slovenije in tujine.

"Organizatorji se trudimo, da bi s prireditvijo poudarili pomen narodne noše, njeno vlogo pri razvoju narodne identitete ter razvoju kulture in nacionalne zavesti na naših tleh," je pojasnila v. d. direktorice Zavoda za turizem in šport v občini Kamnik Urška Kolar.

Tako bodo v soboto najprej nastopile številne otroške folklorne skupine, zvečer pa še Akademska folklorna skupina France Marolt Ljubljana. Ljubitelji harmonike bodo uživali v 7. tekmovanju harmonikarjev za pokal Dnevov narodnih noš. Z oblačilno dediščino bo povezana tudi popoldanska predstava Linhartove Županove Micke v izvedbi KUD Ivan Cankar Šmartno v Tuhinju, ki je postavljena v čas razsvetljenstva, ko se je v Sloveniji začela razvijati oblačilna dediščina. V nedeljo dopoldne bodo na kamniških odrih nastopile folklorne skupine iz Črne gore, Litve in Italije. Več o prireditvi in programu je najti na www.narodnenose.si.