Donacija aparature Oddelku za očesne bolezni UKC Maribor

Oddelek za očesne bolezni UKC Maribor je prejel najsodobnejšo aparaturo, imenovano optični koherentni tomograf (OCT), namenjeno diagnozi bolezni mrežnice, predvsem makule. Aparat, ki je vreden približno 80.000 evrov, je podarilo podjetje Novartis. Po predaji donacije sta sledili predstavitev aparata in učna delavnica pod vodstvom priznanega tujega strokovnjaka za omenjeno diagnozo.

Degeneracija makule je danes eden najpogostejših vzrokov močne slabovidnosti pri starejših ljudeh. Z naraščanjem starejše populacije število teh bolnikov strmo narašča. Aparat OCT omogoča zgodnje odkrivanje starostnih degeneracij makule in drugih očesnih bolezni. Mrežnico prikaže barvno v vseh njenih desetih slojih, in to v tridimenzionalni obliki. Zdravljenje poteka ambulantno. Lani so na očesni kliniki z omenjeno boleznijo zdravili okoli 700 bolnikov, letos pričakujejo, da bo številka zrasla na 1500 bolnikov. Trenutno na oddelku delujeta dve ambulanti za te bolezni na teden, oktobra pa načrtujejo že tretjo ambulanto, saj bo teh obolenj vedno več, je ob prejemu aparata povedala prof. dr. Dušica Pahor, dr. med., predstojnica Oddelka za očesne bolezni UKC Maribor.

Festival kozmetike in velnesa

VIST - Visoka šola za storitve, Oddelek za kozmetiko, vabi na 2. Festival kozmetike in velnesa, ki bo potekal v soboto med 10. in 17. uro v prostorih šole na Tržaški 40 v Ljubljani. Na predavanjih bodo študentke šole, diplomirane kozmetičarke in drugi predstavili različno kozmetično problematiko, denimo problematiko suhe kože in dileme vlaženja, permanentni make up, celulit, modno ličenje in maskiranje, refleksno masažo in limfno drenažo in drugo. Za obiskovalce bodo izvajali meritve vlažnosti kože, jim svetovali o ličenju in drugem.

Ob svetovnem dnevu prve pomoči

Svetovni dan prve pomoči bomo obeležili 11. septembra. Ob tem dnevu bosta Območno združenje Rdečega križa Piran in Društvo zdrav in vitalen iz Kopra pripravila prireditev, ki so jo poimenovali Prva pomoč - pomagam prvi, s katero želijo opozoriti na pomen znanja za pravočasno in pravilno prvo pomoč, ki je največkrat odločilen dejavnik za ohranitev življenja in zdravja. Vabijo, da se pridružite deseturni brezplačni delavnici prve pomoči s temeljnimi postopki oživljanja in ravnanja z defibrilatorjem. Delavnica je potekala že včeraj, nadaljuje pa se še danes in jutri, in sicer na sedežu OZ Rdečega križa Piran, Župančičeva 14, med 16. uro in 18.30. Delavnica je primerna tudi za bodoče voznike motornih vozil, ki bodo lahko prav na dan prve pomoči opravljali izpit, ki je prvi pogoj za opravljanje vozniškega izpita. Prijave in več informacij dobite na telefonski številki RK Piran (05) 671 26 40 ali e-naslovu piran.ozrk@ozrks.si.

Čim več luči življenja in čim manj praznih copat

Lani si je v Sloveniji življenje vzelo 437 ljudi. Z dogodkom Čim več luči življenja in čim manj praznih copat želijo organizatorji opozoriti na vsa izgubljena življenja zaradi samomora in tudi na vse bližnje, ki so zaradi tega prizadeti in stigmatizirani. Na drugi strani želijo izpostaviti tudi upanje, saj je samomor mogoče preprečiti, in poudariti, da je kljub upadu števila samomorov v Sloveniji v zadnjih letih treba delo na področju preventive nadaljevati. Vabijo, da se jim prihodnji teden pridružite na štirih lokacijah po Sloveniji, kjer bodo za vsako izgubljeno življenje postavili par hišnih copat, ki simbolizirajo intimni prostor preminule osebe:

Ljubljana: Kongresni trg, v ponedeljek, ob 15. uri,

Celje: Prešernova ulica - zvezda, v torek, ob 17. uri,

Maribor: Glavni trg, v sredo, ob 17. uri,

Koper: Titov trg, v četrtek, ob 17. uri.

Prav tako bodo ob 19.30 prižgali luči, ki bodo simbolizirale svetlobo življenja in upanja za lepšo prihodnost.lo