"Čudovito mesto je in ni nama žal, da sva se na poti z Bleda proti Ljubljani ustavila še tukaj. Je pa res, da sva se sprva mislila kar obrniti, saj sva porabila več kot pol ure, da sva našla parkirišče za avtodom. Nikjer pa nisva dobila nobene informacije, da bi bilo mogoče z avtodomom tukaj tudi prenočiti. Žal, morda bi se sprehodila še na kak bližnji hrib," sta zatrjevala zakonca Hofferman iz Avstrije. Tudi italijanska turista Antonio in Concetta Grosso sta se v srednjeveškem mestu zadržala le kaki dve uri. "Zelo lepo zgodovinsko mesto, z gradu je čudovit pogled na pokrajino spodaj. V Sloveniji sva šest dni, stanujeva pa v Kranjski Gori," sta povedala. Škofja Loka lahko z manjšima hoteloma in kar nekaj vrstami kmečkega turizma poskrbi za prenočitev mladih popotnikov ali individualnih gostov, kot sta denimo Parižana Johanne in Jonathan. "Škofjo Loko sva našla v vodniku, včeraj sva bila v Štanjelu, še danes greva naprej v Ljubljano. Všeč nama je staro mestno jedro z zanimivimi pročelji, v Sloveniji pa odkrivava deželo, lepo naravo, čudovite hribe. Imate tudi v Škofji Loki kaj takega? Ja? Potem bi pa res tu lahko ostala več dni. Samo ne letos," je bil tipičen odgovor mladih turistov iz Francije.

Pomanjkljivosti Škofje Loke se zavedajo tako v Turizmu Škofja Loka kot na občini, a korenitih premikov v kratkem ni pričakovati. Podatek, ki razveseljuje, pa je število udeležencev na sobotnih brezplačnih vodenjih po mestu. "Letos smo imeli precej več gostov kot lani, ko smo prvič začeli to akcijo. V štirih avgustovskih sobotah smo po mestu peljali 125 turistov, od tega 102 domača gosta. Vse so najbolj zanimale loške zgodbe, od tega, zakaj imamo v grbu zamorca, do zgodbe o kamnitem mostu. Številni so prišli v mesto samo zato, da so se lahko udeležili vodene poti. Prišli so Francozi, Poljaki, Švedi, Italijani, Španci in drugi. Res pa je, da so vsi prišli le na enodnevni izlet. Prihodnje leto bomo zagotovo spet poskrbeli za ta vodenja in jih verjetno organizirali tudi v juliju," je povedala Marija Demšar iz Turizma Škofja Loka, ki deluje v okviru Regionalne agencije Sora.

Tudi v turističnem informacijskem centru v Škofji Loki imajo to poletje velik porast obiskovalcev. Julija letos so jih našteli 1167, lani pa 950. Avgusta bodo presegli številko 1500. "Največkrat turisti v Škofjo Loko pridejo na ogled starega mestnega jedra in muzeja na Loškem gradu. Poleg teh dveh zanimivosti gostje sprašujejo po dobri lokalni kulinariki. Zanima jih tudi kolesarjenje in pohodništvo, zato jim priporočamo Loško kolesarsko pot in jih napotimo na novo urejeni tematski poti: Pot treh gradov in Pot v Puštal. Še vedno pa loški turizem pesti pomanjkanje nastanitev. Zlasti med večjimi prireditvami proste sobe ni mogoče najti, čeprav je na celotnem območju Škofje Loke ter Selške in Poljanske doline okoli 750 ležišč. Težava je v tem, da ni večjega nastanitvenega objekta, v katerega bi lahko namestili, denimo, avtobus izletnikov ali poslovnežev. Opažamo tudi velik porast 'avtodomarjev', ki nas sprašujejo, kje lahko parkirajo, pa jih ne moremo tukaj v bližini nikamor napotiti," je povedala Jana Kuhar iz Turizma Škofja Loka.

Župan Miha Ješe je ocenil, da se je Škofja Loka res postavila na evropski turistični zemljevid in da je nuja po kakšnem mestnem hotelu velika. "Domačih investitorjev ni, zato jih iščemo tudi v tujini. A najprej bo treba poskrbeti za škofjeloško obvoznico, da razbremenimo promet skozi staro mestno jedro. Brez tega investitorja za hotel ne bomo našli," se zaveda Ješe. In avtodomi? "Urejamo. Z novim lastnikom kopališča v Puštalu se je pokazala možnost v tem delu mesta, a moramo počakati na protipoplavno študijo, ki jo pričakujemo v naslednjih tednih," je dejal Ješe.