"Res sem zadovoljna. Da sem na domačem mitingu vrgla kopje prek 60 metrov, je res nekaj posebnega. Na tribuni me je spremljalo veliko navijačev in oddolžila sem se jim na najlepši način. Sicer sem imela občutek, da bi lahko vrgla še kakšen meter dlje, a moram biti vseeno zadovoljna," je po tekmi sijala od navdušenja Martina Ratej, ki je imela zelo turbulentno sezono, v kateri je doživela blišč in bedo. Slednjo s povsem ponesrečenim nastopom na evropskem prvenstvu v Helsinkih, blišč pa z uvrstitvijo na sedmo mesto na olimpijskih igrah v Londonu. "Z iztekajočo se sezono ne morem biti preveč zadovoljna. Sicer sem jo rešila na olimpijskih igrah. Na začetku sezone sem pričakovala mete med 63 in 65 metri, česar nisem dosegla, posledično pa je šlo v nadaljevanju slabše. Želela sem se tudi vrniti z velikega tekmovanja s kolajno, a sem svojo priložnost v Helsinkih zapravila."

Konjičanka bo jutri zadnjič v sezoni nastopila v Bruslju, kjer bo sklepni letošnji miting za diamantno ligo, na njem pa bodo nastopile vse najboljše metalke kopja. "Moj cilj je, da bi izboljšala sedmo mesto iz Londona ter premagala še kakšno uveljavljeno tekmovalko. Potem bom šla na preglede komolca, ki me v zadnjem času boli. Upam, da ni kaj resnega. Sem optimistka," je načrte v najbližji prihodnosti razkrila zadnja leta ena najboljših slovenskih atletinj. "Vzela si bom tri tedne aktivnega počitka, saj se ne mislim povsem odreči delu. Oktobra bom začela vaditi za novo sezono, v kateri bom imela visoke načrte. Želim si, da bi dobila nazaj tehnični občutek, kakršnega sem imela pred dvema sezonama, ko sem na tekmah metala spontano, v tej sezoni pa sem se predvsem obremenjevala s tehniko. Kako bom to storila? S trenerjem Andrejem Hajnškom se bova bolj posvečala gimnastičnim vajam in hitrosti, v drugi fazi priprav pa posledično nekoliko manj moči. Rada bi tudi izgubila dva do tri kilograme."

S časom 13,26 je na 100 metrov z ovirami, memorialni disciplini Fedorja Gradišnika, razveselila tudi Marina Tomič, ki je za stotinko priznala premoč Italijanki Veronici Borsi. "Če sem odkrita, sem se od sezone poslovila že po olimpijskem nastopu (v Londonu je za tisočinko sekunde zgrešila uvrstitev v polfinale, op. p.). Domači klub me je prepričal, da sem se udeležila še celjskega mitinga in se jim iz srca zahvaljujem. Vesela sem, da sem z dobrim časom sklenila sezono. Sicer se mi je v zaključku poznalo, da nisem v polnem treningu," je pripovedovala Marina Tomič, ki jo že v ponedeljek čaka neprijetna izkušnja. Še drugič v devetih mesecih bo šla na artroskopijo desnega kolena, prvič je to naredila 15. decembra lani. "V Londonu sem opravila magnetno resonanco, ki je pokazala, da imam znova nekoliko natrgan meniskus. Upam, da poseg ne bo pustil večjih posledic in da se bom lahko začela kmalu pripravljati na novo sezono. Letos sem tekmovala na največjih tekmah, kar je nekaj najlepšega. Zato upam, da bom tudi prihodnje leto uspešna na sredozemskih igrah in svetovnem prvenstvu."

Celjski miting za veliko nagrado AZS je potenciral vso bedo letošnjih tekem. Potem ko so imeli mitingi z redkimi izjemami vso sezono krizo, ni bilo v Celju nič drugače. Pogoji za delo so spominjali na začetke prejšnjega stoletja. Poročevalce so vtaknili v sobo pod tribunami, na vratih katere je pisalo, da imajo vstop le atleti AD Kladivar. Pregleda nad tekmo nismo imeli, elektrika je delovala v redko kateri vtičnici. Vodjo mitingov Martina Steinerja je bilo sram, ko nas je opazoval, kje lahko priklopimo računalnike.

Večina atletov ni razveseljevala z dobrimi dosežki, tudi udeležba dveh slovenskih olimpijcev od dvanajstih, ki so tekmovali v Londonu, je bila bolj skromna. Pa še Martina Ratej in Marina Tomič sta bržčas nastopili zaradi dejstev, ker sta članici organizatorja AD Kladivar.

Potem ko nam je Vladimir Kevo na torkovi namiznoteniški tekmi na Otočcu med Slovenijo in Turčijo dejal, da ga je poklical Steiner in ga prosil, naj imajo v Brežicah čez slaba dva tedna miting, ki bo štel za VN AZS, kar ni bilo v načrtu, nam je včeraj Steiner to potrdil. Dejal je, da bo zadnji letošnji miting, potem ko so ga Mariborčani najprej prestavili, nato pa odpovedali, ker niso zagotovili ustreznih finančnih sredstev za nagrade najboljšim, 19. septembra v Brežicah, pri čemer organizatorji niso obvezani zagotoviti nagrad. To je zgolj še eno dejstvo, ki kaže na to, da so letošnji mitingi za VN AZS zašli na krizna pota.