"Na objavljeni razpis, s katerim smo iskali možne nove lokacije, so prispele tri ponudbe in vse tri ponujene lokacije smo si ogledali," je pojasnila Lesnjakova. Kot je dejala, je končna odločitev, kjer bo nekdanja mozirska enota VDC dobila svoj novi prostor pod soncem, v vsakem primeru v rokah resornega ministrstva, zato o tem, katera lokacija bo izbrana, še ne more povedati več.

Prijazni in konkurenčni v Nazarjah

Odločitev naj bi bila znana v roku treh tednov. Kot nam je še dejala Lesnjakova, pa je povsem mogoče, da enota v prihodnje ne bo več v Mozirju, temveč v občini Nazarje, od koder so prejeli dve ponudbi. "Dejansko je bila ena ponudba za prostor v tej občini zelo korektna, privlačna in cenovno ugodna. Prostor je pritličen, kar je velika prednost za invalidne osebe, možna je tudi širitev, pogoji in cena pa so zelo konkurenčni," je po ogledu še razkrila Lesnjakova, ki upa, da bodo institucionalno varstvo za trenutno 14 zmerno, težje in težko prizadetih odraslih iz vseh občin Zgornje Savinjske doline, znova vzpostavili v začetku novembra. Potem ko bo pogodba podpisana, namreč potrebujejo še približno mesec dni, da bodo prostore ustrezno opremili.

Svojci varovance že selijo drugam

Že nekaj mesecev pa zaradi tega svojci varovance vozijo v Velenje, kar je za mnoge veliko breme in so že našli prostor drugje. "Eni na Dobrni, drugi v varstveno-dnevnem centru Golovec v Celju, kjer imajo možnost ne le bivanja, temveč tudi institucionalnega varstva," pojasnjuje Lesnjakova.

Poročali smo, da se je s prostori VDC zataknilo, ko je ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve odstopilo od pogodbe, sklenjene s podjetjem Interdesign, v lasti Jurija Maleševića. To je v Mozirju zgradilo samostojni objekt, ki bi bil v celoti namenjen za VDC. Zdaj je že uradno znano, da je Malešević našel nove najemnike, in sicer Center za avtizem. Ministrstvo se je namreč znašlo v primežu varčevalnih ukrepov, zato naj bi prav cena najema odigrala ključno vlogo. Na vprašanje, ali bi morebitna nastanitev v Nazarjah namesto v Mozirju lahko za varovance in njihove svojce predstavljala novo težavo, pa Lesnjakova meni, da ne, saj so Nazarje od Mozirja oddaljene le štiri kilometre.

Direktorica pogodbo razdrla na svojo roko?

Mozirski župan Ivan Suhoveršnik si kljub temu želi, da bi se VDC vrnil v Mozirje. "Direktorica je samoiniciativno prekinila pogodbo z lastnikom prostorov, zakaj, ve samo ona. VDC je bil pred tem v njih nastanjen 19 let. In ta isti lastnik je še vedno zainteresiran, da se VDC vrne, še več, v preureditev je pripravljen vložiti dodatna sredstva. Ne nazadnje gre tudi za dobro lokacijo, v neposredni bližini šole, kamor so varovanci hodili tudi na kosilo in tudi s šolarji veliko in plodno sodelovali. Odlična bi bila tudi povezava z novim centrom avtizma, ki nastaja," meni mozirski župan. Lesnjakova njegove izjave o odpovedi pogodbe o najemu ne želi komentirati. Dejala je le, da je očitno, da nekdo pač mora biti dežurni krivec in v tem primeru je to ona, čeprav je jasno, da denarja pač ni in morajo tudi na ministrstvu ravnati bolj preudarno.