Potrebujejo streho nakupovalnega centra

Pojasnil je še, da je mestna občina na lastno pest že sprožila nekatere aktivnosti za dokončanje športnega parka. Poročali smo, da je občina z javnim natečajem arhitekturnemu biroju Sadar-Vuga oddala naročilo za izdelavo dodatne projektne dokumentacije za zunanjo ureditev stadiona in dvorane, trim stezo, plezalno steno in za muzej športa. Janković je razložil, da zaradi postopkov prisilne poravnave občina na dva največja družbenika Grepa, Gradis skupino G in Energoplan, v tem trenutku ne more zagotovo računati, zato so se odločili, da bodo projektno dokumentacijo naročili sami.

Ker bo stožiška dvorana prihodnje leto gostila finale evropskega košarkarskega prvenstva, si ljubljanski župan želi, da bi bila okolica športnega parka do takrat urejena. A ureditev okolice je vezana tudi na gradnjo nakupovalnega središča - dokler namreč ne bo dokončanih 3000 kvadratnih metrov strehe na površini nakupovalnega središča, ne bo mogoče urediti niti javnih površin. Gradnja omenjene strehe bi stala okoli štiri milijone evrov, so ocenili na mestni občini.

Po Jankoviću le dve možni rešitvi

Janković vidi zgolj dva mogoča scenarija rešitve nasedlega projekta nakupovalnega središča v Stožicah. Po prvem scenariju bi konzorcij bank, ki je Grepu odobril posojilo v višini 115 milijonov evrov, sprostil še zadnjih 15 milijonov evrov kredita, poleg tega pa bi Grepu moral nakazati še dodatnih 15 milijonov evrov. Grep bi s 30 milijoni evrov nakupovalno središče lahko uspešno dokončal. Nazadnje bi banke morale še reprogramirati posojilo, saj bi jim Grep dolgoval 130 milijonov evrov kredita in še dodatnih 18 milijonov evrov obresti, ki so se že nabrale, pravi Janković.

Drugi mogoči scenarij pa je Grepov stečaj, kar bi pomenilo, da bi lastnice nakupovalnega središča postale banke upnice. Banke bi nato morale same poiskati novega kupca nakupovalnega središča, ki ga že dlje časa išče tudi Grep.