Samozavestne, dobro in bojevito razpoložene izbrance selektorja Slaviše Stojanovića sta prišla pozdravit tudi dva predsednika Nogometne zveze Slovenije (NZS), častni Rudi Zavrl, ki se je največ gibal v družbi zdravniške službe z Vasjo Kruhom na čelu, in aktualni Aleksander Čeferin. Oba sta bila zelo optimistično razpoložena pred jutrišnjo prvo kvalifikacijsko tekmo za svetovno prvenstvo 2014 s Švico ob 20.30, pred katero bo slovenska vrsta zadnji trening opravila danes v Domžalah. "Hitzfeld je preveč izkušen trenerski maček, da bi brezglavo napadal, ampak bo prvi cilj ostati neporažen. Zadovoljni bodo tudi s točko," je napovedal Rudi Zavrl, ki je 20 let zelo uspešno vodil slovensko nogometno družino in je še vedno aktiven v mednarodnih krogih.

Ker bo reprezentanca imela le tri treninge v popolni zasedbi, bo Slaviša Stojanović šele tik pred tekmo odločil, koga izmed vratarjev bo postavil v gol: Jasmina Handanovića, Vida Belca ali Jana Oblaka. "Na veliko veselje so vsi trije vratarji v dobri formi, zato imam sladke skrbi. Ne glede na to, kdo bo stopil v gol, bo dal maksimum in pripomogel k uspehu ekipe," je na najbolj aktualno vprašanje zaradi odsotnosti Samirja Handanovića povedal Slaviša Stojanović, ki ima enake načrte kot Švicarji: napad na prvo mesto v skupini in štiri točke z uvodnih dveh septembrskih tekem.

Sestavil je taktični načrt za tekmo, v katerem je z velikimi črkami na tablo zapisal, da mora Slovenija prejeti manj golov, kot jih je proti Romuniji. "Nič ne bi imel proti, če bi znova dosegli štiri gole, a trije goli v naši mreži na domačem igrišču so preveč. Vse bo podrejeno temu, da ne prejmemo nobenega, kar nam doslej še ni uspelo. Moji fantje so v veliko boljšem psihičnem in fizičnem stanju, kot so bili proti Romuniji. Predvsem so razbremenjeni, ker so uredili statuse v klubih," je bil zgovoren Stojanović.

Švica je v pripravljalnih tekmah premagala Nemčijo s 5:3, Hrvaško s 4:2, izgubila pa z Romunijo 0:1, ki jo je Slovenija nato nadigrala v Stožicah. Prav tekmo Švicarjev z Romunijo si je Stojanović ogledal v živo in po opažanjih z vohunske misije gradi taktični načrt. "Tekma je pokazala, kako lahko mi postavimo svojo igro. To je bila tekma, na kateri Švicarji niso imeli veliko priložnosti, Romuni pa kar nekaj. Na tej tekmi res ni igral Shaqiri, saj je moštvo z njim povem drugačno, zlasti na račun njegove predrznosti. Analiza, ki smo jo opravili včeraj namesto dopoldanskega treninga, je pokazala, da z zgoščeno postavitvijo lahko blokiramo vse njihove napade," je pojasnil Stojanović.

Stojanović bo začetno zasedbo prilagajal taktičnim zahtevam, saj reprezentanci v petih dneh čakata dve tekmi. "Pri izbiri bo odločala trenutna forma. V prednosti bodo tisti, ki lahko veliko tečejo, ki ob napadalnih izpolnjujejo tudi obrambne naloge. Več stvari je odprtih v napadu. Matavž je v dobri strelski in tekaški formi, zato je tudi nasmejan, a bi bilo nepošteno, da bi od njega na vsaki tekmi pričakovali strahovito realizacijo, saj opravi veliko dela za ekipo tudi v ostalih fazah igre," je dodal Stojanović. "Ker v letošnjem letu še nisem zadel za Slovenijo, je že skrajni čas, da v petek zvečer. S Švicarji se ne obremenjujem, vse je odvisno od nas," je selektorja dopolnil Tim Matavž.