"Vemo, kakšne so obrestne mere in bonitetne ocene za Slovenijo, če želi pridobiti posojilo. V tem trenutku so te poti precej zaprte. Upam, da bo vlada uspela z nekaterimi zakoni, ki jih nujno potrebujemo za to, da bi lahko izboljšali te bonitetne ocene," je ob robu srečanja gospodarstvenikov s predstavniki slovenske diplomacije v Mariboru dejal Erjavec, sicer minister za zunanje zadeve.

Med zakoni, ki bi izboljšali bonitetne ocene Slovenije, je omenil zakon o sanaciji bank in zakon o slovenskem državnem holdingu, ki bo tudi urejal vprašanje prodaje državnega premoženja, prav tako je izpostavil pokojninsko in reformo trga delovne sile ter fiskalno pravilo. Glede slednjega je dejal, da če zlato pravilo pomeni cenejši in lažji dostop do finančnih virov, potem ni potrebna nobena velika razprava o tem, ali je to potrebno ali ne.

"Gotovo se bomo znotraj koalicije o tem pogovarjali, zlasti v smislu blaženja javnih financ. V zvezi s tem nisem zaznal nobenih trenj, ker še nismo začeli resnega pogovora o tem. Moramo najprej izpeljati postopke v zvezi z omenjenimi zakoni," je na novinarsko vprašanje glede domnevnih trenj v zvezi s tem v koaliciji odgovoril Erjavec.

Erjavec tudi ne verjame, da bi se že letos zgodila kakšna večja prodaja državnega premoženja, saj je to povezano s sprejemanjem zakonodaje in sprejemanjem programa odprodaje državnega premoženja.

"Glede na to, da pa so javne finance v Sloveniji velik problem, se pa lahko vseeno zgodi, da se v skladu z veljavnimi predpisi in po zakonitem postopku morda kakšno podjetje vseeno proda, namesto da se zadolžimo oz. če se bo pokazalo, da bo zelo težko dobiti nek ugoden kredit za to, da lahko zapremo letošnje leto," je še dejal Erjavec.

Glede pokojninske reforme pa je dejal, da se je razprava šele začela in težko komentira, kako se bo končala. "Povsem jasno pa je, da Slovenija potrebuje tudi spremembe na pokojninskem sistemu," je dejal Erjavec in poudaril, da v stranki DeSUS zagovarjajo takšne spremembe, ki bodo vzdržljive za ljudi in ki bodo pravične.