Bonova je v svoji karieri že dvakrat vodila reprezentanco. Septembra 1996 je bila prvič imenovana na funkcijo selektorice slovenske ženske rokometne reprezentance, s katero se je uvrstila tudi na svetovno prvenstvo v Nemčiji leta 1997, svoj mandat pa je opravljala do leta 1998.

Leta 2003 je nastopila drugi mandat in z reprezentanco na svetovnem prvenstvu na Hrvaškem leta 2003 osvojila osmo mesto, kar je največji uspeh ženskih članskih reprezentanc med ekipnimi športi v Sloveniji. Na tem položaju je bila do leta 2005.

"V tretje gre rado"

Predsedstvo Rokometne zveze Slovenije (RZS) je predlog za imenovanje Marte Bon na selektorsko mesto ženske reprezentance na današnji seji uvrstila naknadno, predlogu pa ni nasprotoval nobeden od članov predsedstva RZS. Bonova je ob svojem tretjem nastopu na odgovorno funkcijo dejala: "V tretje gre rado. Dejstvo je, da je to zame zelo velik strokoven izziv, ob tem pa tudi velika čast. Razmere v slovenskem ženskem rokometu so kar zapletene, reprezentanca je na nizki ravni, upam, da bomo skupaj s sodelavci obrnili njeno krivuljo uspehov navzgor in se skušali približati ravni, na kateri je pred leti že bila."

Njen predhodnik Tiselj je po polomu v kvalifikacijah za letošnje evropsko prvenstvo, ki bo po odpovedi Nizozemske v Srbiji, izrazil željo, da bi se posvetil vodenju Krima Mercatorja, predsednik RZS Franjo Bobinac pa se je po številnih pogovorih odločil, da to mesto ponudi Bonovi, ki je z današnjim nastopom na odgovorno mesto sprožila trimesečni odpovedni rok na mestu selektorice švicarske ženske reprezentance.

Želi zgraditi močno, moderno in odločno reprezentanco

Bonova je prepričana, da trimesečni odpovedni rok ne bo ogrozil vodenja slovenske ženske na predkvalifikacijskem turnirju za nastop na svetovnem prvenstvu v Srbiji leta 2013, ki bo med 29. novembrom in 2. decembrom na Nizozemskem. Slovenija se bo v deželi tulipanov pomerila z Nizozemsko, Avstrijo in Izraelom, v dodatne kvalifikacije pa se bo uvrstila le zmagovalka tega turnirja.

"Moja želja je, da Slovenija izboljša slabe rezultate v zadnjem obdobju in se izogne predkvalifikacijskim turnirjem. O ciljih bom podrobneje spregovorila po pogovoru z mojimi sodelavci, predvsem pa bi, ob spoštljivem odnosu znotraj ekipe, rada zgradila močno, moderno in odločno reprezentanco," je med drugim dejala Bonova.

Škof izrazil zaskrbljenost zaradi neizplačanih obveznosti

Na današnji seji predsedstva RZS je Gorazd Škof, sicer predstavnik igralcev znotraj najvišjega rokometnega organa, izrazil zaskrbljenost zaradi neizplačanih obveznosti (denarne nagrade in potni stroški) z letošnjega evropskega prvenstva v Srbiji, ki so predvsem prizadele nekatere mlajše reprezentante. Predsedstvo RZS je obljubilo, da bo vse zaostale obveznosti poravnalo do konca prihodnjega meseca, ko Slovenija tudi prične z novim kvalifikacijskim ciklusom za nastop na evropskem prvenstvu na Danskem leta 2014. Slovenija bo igrala v skupini 6, v kateri so še Islandija, Belorusija in Romunija, prvo tekmo pa bo igrala 31. oktobra, ko bo v Kopru gostila Romunijo.