Contador (Saxo Bank) je vse svoje mojstrstvo uprizoril 53 kilometrov pred ciljem s silovitim napadom na Collado La Hoz ter neposredno izzval Joaquina Rodrigueza (Katjuša), ki Contadorjevemu tempu ni mogel slediti. V zaključku je Contador za šest sekund prehitel Alejandra Valverdeja (Movistar), Rodriguez pa je prišel v cilj šele na desetem mestu z zaostankom dveh minut in 38 sekund, v skupnem seštevku pa je s prvega zdrsnil na tretje mesto. Etapa je bila dolga 187,3 km, kolesarje pa je vodila s startom v Santanderju in s ciljnim vzponom na Fuente De.

Do konca dirke so na sporedu še štiri etape, Contador pa ima pred prvim izzivalcem Valverdejem 1:52 minute naskoka, pred Rodriguezom pa je nabral že 2:28 minute prednosti.

"Čeprav nisem imel najboljšega dne, me je gnala naprej moja neizmerna želja po zmagi. Drugo mesto je dobro, vendar pa si vedno želim predvsem in edino zmagati," je bil zadovoljen 29-letni kolesar z etapno zmago in prevzemom vodstva. Brez podpore kolegov iz svojega danskega moštva Saxo Bank zmage ne bi bilo, česar se dobro zaveda tudi Contador: "Mislim, da smo naredili velik korak naprej. Etapno zmago pa bi rad posvetil tudi vsem, ki ste me ves čas podpirali, družini, ženi, prijateljem in vsem navijačem," je bil vzhičen Contador, ki je v nastopu pred televizijskimi kamerami komaj zadrževal solze. Po dnevu počitka so se povsem na novo premešale karte na vrhu kolesarske karavane in kot kaže, bosta Contadorju glavna zasledovalca le stežka v zadnjih etapah vzela danes prigarano vodstvo.