Kot so na ministrstvu za STA povedali v odzivu na danes objavljene podatke zavoda za zaposlovanje, je razlog, da se število brezposelnih - ki vztraja na ravni 106.000 oseb - kljub neugodnim gospodarskim gibanjem ne povečuje, predvsem v aktivni vlogi zavoda za zaposlovanje pri preverjanju zakonskih pogojev za ohranjanje statusa brezposelnih in dodatnih ukrepih aktivne politike zaposlovanja, ki jih je ministrstvo v sodelovanju z zavodom začelo izvajati po sprejemu rebalansa proračuna za leto 2012.

Junija in julija so objavili štiri javne pozive delodajalcem za pridobitev subvencije za zaposlitev brezposelnih oseb, razširili program javnih del za letos in znova uvedli spodbude za samozaposlovanje brezposelnih.

Tako je za leta 2012, 2013 in 2014 zagotovljenih prek 75 milijonov evrov za spodbude za zaposlitev oz. samozaposlitev več kot 15.600 brezposelnih, večinoma sofinanciranih iz Evropskega socialnega sklada. Ministrstvo še posebej veseli dober odziv delodajalcev na program Prvi izziv, ki ponuja subvencije za zaposlitev mladih v starosti do 30 let.

Resorni minister Andrej Vizjak je ob predstavitvi teh ukrepov julija izrazil upanje, da bodo ukrepi pokazali rezultate in da se brezposelnost v drugem polletju ne bo močno zvišala. Ocenil je, da bi bil uspeh, če bi bila brezposelnost konec leta na ravni brezposelnosti v začetku leta. Decembra lani je bilo v Sloveniji registriranih nekaj manj kot 113.000, januarja letos pa skoraj 116.000 brezposelnih.

Zavor za zaposlovanje je danes objavil, da je bilo avgusta v Sloveniji registriranih 106.071 brezposelnih, kar je 0,8 odstotka manj kot julija in 0,9 odstotka manj kot avgusta lani.

V prvih osmih mesecih je bilo na zavodu v povprečju prijavljenih 109.542 brezposelnih oseb oz. 1,1 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Zaposlilo se je okoli osem odstotkov manj brezposelnih kot v lanskem obdobju, delodajalci pa so prijavili dobrih 10 odstotkov manj prostih delovnih mest. Med prijavljenimi prostimi delovnimi mesti jih je bilo več kot 83 odstotkov za določen čas.