Najemna pogodba za proizvodne obrate Mipa v Kromberku je podpisana do konca letošnjega leta. Zendeli pa je potrdil, da so oddali ponudbo za nakup Mipa in da se s stečajnim upraviteljem Mipa Miroslavom Benedejčičem resno pogovarjajo o nakupu. O ponujeni ceni zaenkrat ni želel govoriti, saj "bo tako vse znano, če bo do nakupa resnično prišlo".

Družba Alemin Halal je zaposlila okrog 20 delavcev, ob zagonu proizvodnje pa bi jih potrebovali okrog 50, je še povedal Zendeli in nadaljeval, da pričakujejo od novogoriškega zavoda za zaposlovanje, da jim pošlje na pogovor še druge potrebne delavce. Delali bodo predvsem v klavnici in izkoščičevalnici mesa, predelano meso pa bo zaenkrat namenjeno le turškemu trgu.

Zendeli računa, da bodo v začetku lahko predelali meso okrog 300 govejih živali, živino pa bodo odkupovali predvsem v Sloveniji. V petek so sicer poskusno zaklali dva bika in so bili s poskusnim zakolom zadovoljni. "Za tako proizvodnjo imamo vsa dovoljenja, koliko časa bodo veljavna pa bo povedal direktor podjetja Etcii, ko bo prihodnji teden ponovno prišel v Slovenijo," je še povedal Zendeli.

Nezavezujoče ponudbe za nakup proizvodnih obratov Mipa v Kromberku so sicer prispele štiri prijave, stečajni upravitelj pa se mora sedaj odločiti o kupcu. Neuradno naj bi bilo turško podjetje edino, ki bi želelo nadaljevati tovrstno proizvodnjo v Novi Gorici in zaposlovati nove delavce. Prvotno je bila lastnina Mipa v Kromberku ocenjena na 34 milijonov evrov, vendar je po mnenju stečajnega upravitelja nerealno pričakovati, da bi ob prodaji iztržili tak znesek.

Proizvodni obrat Mipa v Tolminu sta za 610.000 evrov kupili družba Alpika in Kmetijska zadruga Tolmin. Ocenjen je bil sicer na 4,2 milijona evrov, v neobvezujočem zbiranju ponudb pa sta dva ponudnika ponudila bistveno nižjo ceno.