Moška reprezentanca bo v skupini E, v kateri je favorizirana Nemčija, v njej pa so še Ukrajina in Švedska, konec tega tedna najprej igrala turnir v ukrajinskem Harkovu, nato bo teden pozneje iste tekmece gostila še v Mariboru. Tudi ženske bodo igrale v skupini E, tekmice na turnirjih v Mariboru in belgijskem Kortrijku bodo Francozinje, Belgijke in Črnogorke. Najboljši v seštevku dveh turnirjev se bo uvrstil na prvenstvo, moško bosta skupaj gostili Danska in Poljska, žensko pa Nemčija in Švica.

Poškodbe že stalnica

Poškodbe so že nekaj časa glavna tema moške reprezentance. Zdravstveno stanje je pred vsakim reprezentančnim zborom neugodno, če ne kritično, in tudi tokrat ni nič drugačnega. Priprave sta tudi tokrat morala odpovedati Alen Šket in Matevž Kamnik, Vid Jakopin se jih je sicer udeležil, a še ne bo mogel pomagati, težave pa so na treningih in pripravljalnih tekmah imeli še nekateri drugi, kot na primer Tine Urnaut, Alen Pajenk in Andrej Flajs. Tako je selektor Veselin Vuković z njimi ravnal v "rokavicah," da se jim stanje ne poslabša, zato se v zadnjem mesecu tudi na pripravljalnih tekmah zaprtega tipa ni moglo pokazati dejansko stanje, v katerem se trenutno nahaja.

"Samo upamo lahko, da smo v boljši formi, kot smo bili v majskih kvalifikacijah za nastop na olimpijskih igrah. Tudi tokrat smo imeli obilo težav s poškodbami, tako da je težko karkoli napovedovati. Dejstvo je le, da bomo naredili vse, kar bo v naših močeh, da nadaljujemo tradicijo zaporednih uvrščanj na evropska prvenstva. Ali s prvim mestom v skupini ali z dodatnimi kvalifikacijami, niti ni važno. Prvi favoriti so gotovo Nemci, mi naj bi se z Ukrajinci potegovali za drugo mesto, podceniti pa ne smemo niti Švedov," je pred odhodom v Harkov dejal slovenski sprejemalec Andrej Flajs.

Enako razmišlja tudi selektor Vuković. "Ne bi govoril o preteklosti, pomembno je to, kar nas čaka v prihodnje. Želimo na evropsko prvenstvo, ne bo lahko, a menim da smo se optimalno pripravili in računamo, da bomo v skupini vsaj drugi. Čeprav je skupina težka, imamo razloge za optimizem. Vse težave nam niso vzele volje, niso pokvarile odličnega vzdušja, ki vlada v ekipi. Igralcem se vidi želja, vidi se, koliko jim bi pomenil nastop na evropskem prvenstvu," je optimistično razpoložen Vuković, ki ima poleg sebe novega pomočnika. Tineta Sattlerja - odšel je na delo v Katar, bo na željo selektorja zamenjal Italijan Mauro Puleo.

Dekleta z novim selektorjem

Ženska reprezentanc težav s poškodbami nima, a ima druge primanjkljaje. Ekipa, ki jo po novem vodi Oleg Gorbačov, je pomlajena in neizkušena, čeprav je v pripravljalnem obdobju odigrala nekaj srečanj, med drugimi je zmagala na turnirju v ZDA, pa ji manjka težkih tekem. "Primanjkljaje bomo poskušale nadomestiti z borbenostjo, sebi v prid pa bomo poskušale obrniti dejstvo, da nas tekmice ne poznajo," meni Tjaša Turnšek, nekoliko bolj izkušena Marina Cvetanović pa dodaja: "Prav gotovo bomo pogrešale izkušene igralke, kot so Karmen Kočar, Tina Lipicer Samec in še nekatere druge, a je tudi ta pomlajena ekipa dovolj dobra, ima tudi svoje pluse. Največji je neobremenjenost, saj ni sestavljena, da takoj naredi rezultat, ampak naj bi se gradila počasi, svoj maksimum pa dosegla čez čas. Seveda to ne pomeni, da že tokrat ne bomo poskušale uvrstiti na evropsko prvenstvo. Francija in predvsem Belgija sta na papirju kakovostnejši reprezentanci, toda naredile bomo vse, da ju presenetimo."

* Slovenski reprezentanci:
- moška: Dejan Vinčić, Rok Satler (podajalca), Tine Urnaut, Andrej Flajs, Klemen Čebulj, Jan Pokeršnik, Jan Planinc (Sprejemalci), Alen Pajenk, Matej Vidič, Danijel Koncilja (blokerji), Mitja Gasparini (korektor), Miha Plot (libero).

- ženska: Tea Lenarčič, Mojca Božič (podajalki), Marina Cvetanović, Anja Zdovc, Monika Potokar, Sara Valenčič (sprejemalke), Sara Hutinski, Marina Kaučič, Katja Karin Pintarič (blokerke), Tjaša Turnšek, Mihela Planišec (korektorici), Katja Medved (libero).