McDonald's, čigar najbolj slavni proizvod je ravno mesni burger Big Mac, upa, da bo v Indiji uspel z vegetarijansko prehrano, ki jo bo lahko uživala tako večina hindujcev kot muslimanov. Za hindujce so krave namreč svete živali, zato govedine ne uživajo, muslimani pa ne svinjine, saj so prašiči zanje "nečisti".

Po poročanju AFP bo McDonald's svojo prvo vegetarijansko restavracijo odprl v bližini Zlatega templja v sikhovem svetem mestu Amritsar na severu Indije. S tem bo upošteval tudi zahteve verskih vodji, ki v templju prepovedujejo uživanje mesa.

Predstavnik McDonaldsa v severni Indiji Rajesh Kumar Maini je sporočil: "Za vegetarijanske restavracije je ogromno odličnih priložnosti, saj je veliko Indijcev vegetarijancev. Trenutno je Indija še precej majhno tržišče – tukaj imamo samo 271 restavracij, po svetu pa kar 33 tisoč."

V prihodnje naj bi McDonald's odprl še eno restavracijo v bližini templja Vaishno Devi v Kašmirju, kamor romajo hindujci, vsako leto pa kraj obišče več sto tisoč ljudi.

Veriga restavracij s hitro prehrano je zaradi vedno pogostejših zahtev že začela ponujati bolj zdravo hrano, ki vsebuje manj sladkorja in maščob. V Indiji pa so njihovi meniji že polovično vegetarijanski. Najbolj prodajana jed v Indiji je McAloo Tikki burger, ki vsebuje tanko narezan krompir in predstavlja kar 25 odstotkov celotne prodaje.

Globalno McDonald's načrtuje v letošnjem letu odpreti okoli 1300 novih restavracij. Prva vegetarijanska pa bo svoja vrata odprla prihodnje leto.