Obramba je namreč zahtevala izločitev dokazov, ki jih je tožilstvo pridobilo s prisluškovanjem Prijatelju, pri katerem je s policijo sodeloval Mikuž in ki jih je tožilstvo uporabilo že v prejšnjem procesu, v katerem je bil Prijatelj spoznan za krivega izsiljevanja. S tem, da je višje sodišče zahtevo za izločitev dokazov zavrnilo, so bili seznanjeni v ponedeljek, je za STA povedala Prijateljeva zagovornica Tina Kikelj.

Trojico obtoženih bremeni sporni nepremičninski posel z zemljišči pri Sežani.

Prijatelja, ki trenutno prestaja štiriletno zaporno kazen, obtožnica bremeni napeljevanja h kaznivemu dejanju nedovoljenega sprejemanja daril in nedovoljenega dajanja daril.

Časar je obtožen zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in nedovoljenega sprejemanja daril, Mikuž pa je obtožen nedovoljenega dajanja daril ter pomoči pri zlorabi položaja in nedovoljenem sprejemanju daril.

Tako Prijatelj kot Časar na predobravnavnem naroku krivde nista priznala, Mikuž pa se o krivdi ni izjasnil.

Prijatelja je Okrožno sodišče v Kopru v kazenskem procesu oktobra 2010 zaradi izsiljevanja, samovolje in nedovoljenega prometa in proizvodnje z orožjem ali eksplozivom obsodilo na pet let in dva meseca zapora. Koprsko višje sodišče je delno ugodilo njegovi pritožbi in mu kazen znižalo na štiri leta zapora.