Ta veseli dan

"Današnji dan je pravzaprav vesel dan," je poudaril minister. V torek so se namreč končala večmesečna pogajanja s pogodbenimi partnerji, v okviru katerih se je ministrstvo med drugim usklajevalo tudi z državnim pravobranilstvom in sodelovalo z vladno službo za zakonodajo. Na zadnji seji vlade pa je minister predlog sporazuma predstavil še vladi in ta je z njim soglašala.

S pogodbenim partnerjem Rotisom je tako ministrstvo v torek podpisalo pogodbo o sporazumni razvezi pogodbe. Slovenija z naslova pogodbe s Patrio ne bo več nabavljala oklepnikov, tako da je dobava zaključena v okviru 30 vozil, je povedal Hojs. V podpisani sporazum je vključena tudi protikorupcijska klavzula, prav tako pa je določeno, da protikorupcijska klavzula velja za osnovno pogodbo, dokler ne bodo zaključeni sodni postopki.

Prosti vseh obvez

Vsi pogodbeniki so po doseženem sporazumu prosti vseh obvez, razen tistih, ki so nastali po osnovni pogodbi. Vse vzdrževanje in nadaljnje zagotavljanje rezervnih delov v obdobju življenjske dobe teh osemkolesnikov neposredno prevzema finsko podjetje Patria. V torek podpisana pogodba bo od danes na voljo tudi širši javnosti, in sicer na spletnih straneh ministrstva.

Reprogram pogodbe po besedah ministra ni bil možen. Prejšnja vlada je namreč ministrstvu za obrambo naložila, naj skuša reprogramirati pogodbo v duhu drugačne oborožitve na oklepnikih. Pogodbeni partner Rotis pa na to ni bil pripravljen oz. je po ministrovi oceni za to ponujal nesprejemljivo ceno.

Sporazum o ureditvi medsebojnih razmerij

Slovenija zdaj s 30 patrijami

Slovenija tako ostaja pri 30 patrijah, ki pa ne bodo zadoščale za oblikovanje srednje bataljonske bojne skupine. Kot je na ta pomislek odvrnil minister, se slovenski strokovnjaki in strokovnjaki Nata ravno v tem času dogovarjajo o ciljih sil, ki jih bo Slovenija morala izpolniti do leta 2020.

Po ministrovih informacijah bodo cilji morda nekaj nižji kot doslej, kar je glede na finančne težave držav zavezništva po njegovi oceni tudi razumljivo. Kot je poudaril, pa so z resolucijo o razvoju in opremljanju Slovenske vojske do leta 2020 ti cilji opredeljeni za naslednjih osem let, tako da je za oblikovanje srednje bataljonske bojne skupine še čas.

"Obrambna industrija se mora prilagajati spremembam v obstoječih in morebitnih novih zahtevah in možnostih kupcev. Gospodarske razmere se spreminjajo, prav tako tudi tehnologije. Zato je naša politika, da v različnih razmerah iščemo razumne rešitve, kadar je to mogoče. Ta sporazum bo omogočil vsem stranem, da se osredotočijo na svojo prihodnost," je v sporočilu za javnost Patrie še zapisal Seppo Seppala.

Slovenija odštela nekaj več kot 74,5 milijona evrov

Pogodba o nakupu vozil Patria je bila sicer sklenjena leta 2006, v skladu z njo pa je Slovenija skupaj kupovala 135 patrij, od tega 110 polno opremljenih. Slovenija bi morala do letos prevzeti 86 vozil, prevzela jih je le 30. Kot je danes pojasnil minister, je Slovenija zanje plačala nekaj več kot 74,5 milijona evrov.

Hojs je še povedal, da bodo del že nabavljenega streliva, ki ga ne bodo mogli uporabiti, skušali zamenjati, del pa ga bo uporabnega na obstoječih orožjih. "Ne gre za predelavo, ampak za neko spremembo polnitve, kar izvajamo sami v naših skladiščih," je povedal. Stroški predelave bodo po njegovih besedah minimalni.

Glede nadaljnje nabave osemkolesnih oklepnikov sta sicer doslej za realni veljali dve možnosti. Lahko bi dosegli reprogram pogodbe in nabavili še 20 oklepnikov ter jih skupno imeli 50 ali pa sklenili sporazumno odpoved pogodbe brez posledic, kar se je v torek tudi zgodilo.