Sodišče je Bineta Kordeža obsodilo na pet let zapora in 39.504 evre kazni. Milan Jelovčan je bil obsojen na dve leti zapora in 19.943 evrov kazni, Brglez in Krašovčeva pa na leto in pol dni zapora ter plačilo 16.460 evrov kazni, iz sodne dvorane poroča Primož Cirman. Odvetnik Brgleza Stanislav Rosenstein je napovedal pritožbo. "To je prvi primer, da je sodišče dosodilo večjo kazen, kot jo je zahteval tožilec,“ je dejal odvetnik Brgleza.

Sodišče je obsojenim danes zato tudi naložilo, da morajo protipravno pridobljeno finančno korist vrniti Merkurju.

Osebnega stečaja najverjetneje še ne bo razglasil

Kordež je po končanem sojenju na ljubljanskem okrožnem sodišču ponovil, da ne držijo obtožbe, da je nekdanje vodstvo Merkurja s preprodajo trgovskega centra Primskovo Merkur oškodovalo za nekaj več kot devet milijonov evrov. "Za prevzem smo dali 400 milijonov evrov, zato je normalno, da imamo od tega si pravico tudi kaj izplačati," je dejal.

Ponovil je navedbe iz zagovora, da je samo z Merfinovim prevzemom Merkurja država dobila več kot 100 milijonov. Zato se mu zdi zahtevek sodišča, da četverica obsojenih Merkurju vrne nekaj več kot devet milijonov evrov, nesmiseln.

Na vprašanje, ali bo na podlagi navedb, da nima lastnega premoženja, razglasil osebni stečaj, je dejal, da tega najverjetneje še ne bo storil. "Ne vem, kaj me še vse čaka, koliko milijonov bi še želeli dobiti od mene," je dejal Kordež.

Glede morebitnega uspeha pritožbe na drugostopenjskem sodišču je povedal, da ostaja večni optimist, da bo resnica morda le prišla na dan. "Dejansko sem bil danes obsojen ravno zato, ker sem mogoče za razliko od drugih delal preveč pošteno in ker nisem mislil nase," je dodal.

"Če bi bila sodba oprostilna, bi mene danes pribili na križ"

Okrožni državni tožilec Jože Kozina po izreku sodbe ni bil zadovoljen, saj z njo ni bila dosežena želena sporočilnost. "Če bi bila sodba oprostilna, bi mene danes pribili na križ," je menil. Ponovil je, da višine izrečenih kazni niso v "prvem planu tožilstva", saj je po njegovem mnenju pomembnejše doseči sodbo, s katero bodo kot kazniva dejanja opredeljena dejanja prelivanja premoženja iz ene družbe v drugo, storjena na škodo upnikov.

Po njegovem je tako najbolj pomembna sporočilna vrednost sodbe, da se ljudem vrne zaupanje v pravno državo. Z razsodbo ni bil zadovoljen, saj, kot je dejal, z zaseženim premoženjem Kordeža ne bo "mogoče sestaviti niti dna črepinje". Na vprašanje, ali se bo pritožil, je dejal, da bo o tem razmislil.

"Pobudnik in koordinator posla"

Janja Krašovec je ocenila, da se je zgodilo zapravljanje davkoplačevalskega denarja. Njena odvetnica Janja Roblek pa je sodbo komentirala kot prepis obtožnice. V času premora med razglasitvijo sodbe so sicer zagovorniki izrazili ogorčenje nad sodbo in napovedali pritožbe.

Sodnik Srečko Škerbec je po izreku sodbe dejal, da sojenje ni potekalo z vratolomno hitrostjo. "Pritiska javnosti nismo čutili. Kadar je premoženje pod blokado, se dela hitro, tako kot v pripornih zadevah," je pristavil. "Kordež je bil pobudnik in koordinator posla," je ob razglasitvi sodbe poudaril sodnik. Po njegovih besedah sicer ni bila zanemarljiva tudi vloga preostalih obsojenih.

Sodišče je za odgovornega oškodovanja Merkurja danes spoznalo tudi koroško gradbeno podjetje Kograd Igem, ki je sodelovalo v preprodaji trgovskega centra Primskovo. Podjetju je zato prisodilo kazen v višini 100.000 evrov.

Sprva sedem let in pol zaporne kazni

Tožilstvo je za nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža zahtevalo sedem let in pol zaporne kazni ter denarno kazen v višini 50.000 evrov, medtem ko je obramba zahtevala oprostilno sodbo. Okrožni državni tožilec Jože Kozina je predlagal, da se denarna kazen za Kordeža poravna iz njegovega premoženja, ki je že bilo zavarovano. Za člana Kordeževe uprave Milana Jelovčana je tožilec zahteval najmanj dve leti zaporne kazni ter denarno kazen v višini 20.000 evrov.

Tožilec je za nekdanjo Merkurjevo izvršno direktorico za finance Janjo Krašovec zahteval najmanj eno leto zaporne kazni ter denarno kazen 10.000 evrov. Enako kazen je zahteval tudi za nekdanjega direktorja koroškega gradbenega podjetja Kograd Igem Ota Brgleza.

Kozina je prepričan, da je bila v sojenju prav tako dokazana odgovornost koroškega gradbenega podjetja Kograd Igem, ki je sodelovalo v nakupu in prodaji trgovskega centra Primskovo. Za to podjetje je zahteval 70.000 evrov denarne kazni. Nekdanja nadzornica Merkurja in direktorica Merfina Marta Bertoncelj je začasno izločena iz postopka, saj po poškodbi okreva v jeseniški bolnišnici.

Posel s trgovskim središčem Primskovo sega v leto 2001

Posel glede prepodaje trgovske središča Primskovo smo razkrili v Dnevniku, zaradi njega pa je uprava Merkurja pod vodstvom Blaža Pesjaka v začetku leta 2012 proti nekdanji upravi in nadzornikom vložila odškodninske tožbe v višini devet milijonov evrov.

Posel s trgovskim središčem Primskovo ima svoje začetke v letu 2001, ko je Merkur zemljišče na Primskovem prodal Hypo Leasingu Maribor, ki je nato zgradil trgovsko središče. Sočasno se je Merkur s Hypo Leasingom dogovoril, da bo po preteku 14-letne najemne pogodbe za 8,042 milijona evrov brez DDV odkupil trgovski središče. Toda konec leta 2008 je Merkur pravico za nakup prenesel na Merfin, ki je središče odkupil za 8,7 milijona evrov in ga le nekaj dni kasneje in z devetimi milijoni evrov dobička preprodal družbi Kograd Igem. Trgovsko središče je naposled končalo v lasti Merkurja, le da je ta namesto osmih milijonov evrov zanj plačal skoraj 18 milijonov evrov.

Gorenak: Takšna obsodba je tisto, kar si vlada in državljani želijo

Notranji minister Vinko Gorenak je v oddaji Svet na Kanalu A dejal, da je zadovoljen z dosežkom okrožnega državnega tožilca Kozine. Po njegovem mnenju je namreč takšna obsodba tisto, kar si vlada in državljani želijo. Kot pravi, je nujno, da pravna država, od kriminalistične policije preko tožilstva do sodstva, deluje učinkovito.

Več o tem si lahko preberte v članku: Zaradi oškodovanja Merkur od Kordeževe ekipe v prvi tožbi terja devet milijonov evrov

In še: Kordeževi prek Merfina in HTC Dva osumljeni 130-milijonskega oškodovanja