Ljubljančani, okrepljeni z devetimi novimi tujci večinoma severnoameriške krvi, so doslej razkrili več slabih kot dobrih lastnosti. Ekipa s povsem solidnimi drsalnimi sposobnostmi med pripravami še ni razvila dovolj discipline, da bi bil obrambni zid pred vratarjem Jerryjem Kuhnom trden kot kamen. Finski trener Heikki Mälkiä je postregel s statističnim podatkom, da so zmaji prejeli preveč golov, ko je nasprotnik lahkotno pridrsal neposredno do vrat in zatresel mrežo z enega ali dveh metrov. "Tako seveda ne gre," opozarja Mälkiä, ki skuša v Tivoli prinesti drugačen sistem igre, kot ga je zadnja leta gojil njegov predhodnik in rojak Hannu Järvenpää, zdaj trener Beljaka. "S Hannujem imava povsem različen pogled na hokej. Jaz od ekipe denimo zahtevam hitrejšo in bolj agresivno igro. Ta sistem smo začeli graditi od samega začetka, zato je normalno, da se še ni izoblikoval, a sem prepričan, da smo na dobri poti," je dodal finski strateg.

Priložnost, da tujci popravijo vtis

Olimpija bo v sezono krenila z 28 razpoložljivimi močmi, kar je v primerjavami s preteklostjo občutno širši kader. Nazadnje je odpadel Luka Ščap, ki se seli v Zalog k Slaviji, zaradi okvare vozila bo s Češkega šele danes prispel mladinski reprezentant Žiga Pešut. Kako bodo jutri sestavljene peterke, še ni jasno, saj je Mälkiä v pripravljalnem obdobju veliko menjal napade in skušal najti idealno formacijo za uspešen start. Finec je včeraj posebej za Dnevnik prvič javno izrazil nezadovoljstvo nad določenim delom tujske legije, ki je v mesecu dni pokazal premalo. "Za zdaj ostajajo vsi v moštvu. Imeli bodo še dovolj priložnosti, da popravijo vtis, je pa tako, da sem takoj opazil, kdo je dobro pripravljen in kdo ne. Če hokejist med poletjem poležava, ne moremo govoriti o profesionalnem odnosu, rezultat pa se pokaže jeseni na ledu, ko ne zdrži visokega ritma," je razložil Heikki Mälkiä.

Pravila igre je tujim hokejistom na včerajšnjem posebnem sestanku za zaprtimi vrati obrazložil tudi direktor kluba Matjaž Sekelj. Menda je bilo že pred dnevi precej govora o zapisih na spletnem omrežju Twitter glede nočnega življenja, na kar smo v Dnevniku že opozarjali. Pri Olimpiji je že v navadi, da so tuje okrepitve z eno nogo vedno na izhodnih vratih. Sistem tekmovanja v EBEL takšno početje dovoljuje do novembrskega reprezentančnega premora, ko lahko moštva brez administrativnih preprek zamenjajo prav vse igralce. Tujci so pod pritiskom tudi zaradi širokega kadra, saj njihovo mesto v ekipi ni samoumevno, ampak se morajo vsakodnevno dokazovati. Če septembra ali najkasneje oktobra ne bodo izboljšali forme in pokazali dodane vrednosti, Mälkiä prav gotovo ne bo prizanesljiv. V njegov prid vsekakor govori dejstvo, da ni imel možnosti izbire igralcev po lastni volji, saj je bilo moštvo izdelano že pred njegovim prihodom v Olimpijo.

No, če finski trener ne najde veliko spodbudnih besed za tujce, je njegov ton bistveno drugačen, ko beseda nanese na slovenske igralce. "Z njimi sem izredno zadovoljen. Kaj zadovoljen, navdušen! Imamo ogromno potenciala, ki ga je treba izkoristiti," je povedal Mälkiä. O jutrišnjem tekmecu z Dunaja je govoril sila spoštljivo, vendar podrobne analize, kje se skrivajo pasti, ni pripravil. Zakaj? "Ker se moramo v tem trenutku osredotočiti zgolj nase. Če bi igralcem v trenutku, ko se navajamo na nov sistem, predaval o igri Dunaja, bi porabili preveč časa. Bili bi zmedeni. Moje razmišljanje je usmerjeno le v Olimpijo. Zanima me samo naša predstava," je sklenil Mälkiä, ki mu bo s preverjenimi motivacijskimi prijemi v pomoč tudi nekdanji sodelavec z Jesenic Darko Prusnik.

Jeseničani iščejo srečo na trgu

Z Gorenjskega je v zadnjih črnih dneh prispela vsaj spodbudna vest za HD Jesenice mladi, ki jim po uspelem dogovoru z Avstrijci ne bo treba poravnati 22.500 evrov dolga propadlega kluba. Nekateri igralci iz HK Acroni Jesenice so si že poiskali nove delodajalce (Berčič, Hafner in Kuralt so šli v Kranj, Ankerst in Erman v Olimpijo, Berlisk v Francijo, Pretnar v Beljak...), mnogi pa so prepuščeni lastni iznajdljivosti in sreči na trgu. Na Jesenicah se niti ne ve, ali bo bankrotirani klub z uradno tremi milijoni evrov minusa, neuradno pa precej več, sploh dočakal izredni občni zbor, kjer bi uradno zapečatili nekoč silno uspešno športno blagovno znamko.