Klubsko dogajanje ste tudi to poletje opazovali od blizu. Tako razburkane in hkrati žalostne scene še ni bilo.

Žalostne je dober izraz. Zgodilo se je to, na kar nihče ni upal niti pomisliti. Ogromno mladih in kakovostnih igralcev, ki so bili na pragu reprezentance, je čez noč ostalo brez kluba. Srčno upam, da si bodo uredili status in igrali v močnih ligah, saj bo reprezentanca v nasprotnem primeru stežka igrala v skupini A.

Skrbi vas kot selektorja. Kdaj bi lahko reprezentanca občutila posledice jeseniškega brodoloma?

Poglejmo širše, kaj je potop Jesenic pri članskem hokeju že zdaj potegnil za sabo. Imamo le eno ekipo, ki bo igrala na visoki ravni tekmovanja. Potem imamo dva kluba, ki bosta nastopala v nižji avstrijski ligi, o drugih pa sploh ne vemo, kaj in kje bodo igrali. Jesenice so obubožane, Blejci so brez igralcev, Maribor bo čakal na začetek državnega prvenstva. Imam občutek, da se vse skupaj ne bo dobro izšlo.

Bo zdaj Olimpiji težje preživeti, glede na to, da je ostala sama v EBEL?

Težko rečem. Vse se je osredotočilo na en klub, zadnja leta pa smo vseskozi ponavljali, da imajo na Jesenicah odlične mlade igralce. Kje pa so zdaj ti igralci? A zdaj morajo pa ti fantje kar nehati igrati? Vsi smo vedeli, kakšna je finančna plat v klubu, videli smo tudi rezultatsko stanje, ko so bili dvakrat zapored zadnji v EBEL. Jaz sem že pred časom opozarjal, da ni vse v redu, vodstvo pa si je pred problemi zatiskalo oči, kot da je vse pod nadzorom.

Že na zadnjem SP v Stožicah ni bilo niti enega igralca iz jeseniškega kluba.

Seveda. Na pragu je bil Anže Kuralt, pa še on ni z Jesenic, ampak iz Kranja, kamor je pred dnevi tudi prestopil. Če bi Kuralt v novi sezoni igral v EBEL, bi napredoval in bi morda drugo leto celo igral na svetovnem prvenstvu. Kaj se bo zgodilo zdaj? Stopil je korak nazaj, čeprav vse spoštovanju Triglavu. Nacionalna liga, kjer bodo nastopali, je njihov skrajni domet. V slovenskem hokeju je tako, da bi radi marsikaj, a le poglejmo naokoli, kakšno je stanje.

Vas skrbi, ker je precej izkušenih reprezentantov poleti odšlo v slabše klube?

To je vse res. Kapetan Tomaž Razingar denimo sploh še nima kluba in trenira z menoj in Anžetom. Potem je tu Marcel Rodman, ki je imel resnično ogromno smole glede poškodb in bolezni. Zdaj rabi dober začetek sezone v drugi nemški ligi. Svetla stran je, da sta z bratom Davidom spet skupaj, saj vemo, da sta se vedno dobro ujela. Še vedno pa upam, da bosta čez leto dni odšla v višjo ligo.

Kaj boste počeli do novembrskega reprezentančnega zbora?

Načrt se je spremenil zaradi zapletenega statusa v NHL, saj se še ne ve, kdaj se bo začela sezona. Konec tega tedna grem zagotovo na Švedsko za šest dni, potem v puljsko areno na spektakel, pot v ZDA pa načrtujem 25. septembra. No, vmes mora tudi Anže dobiti začasni klub, če bo sezona v NHL premaknjena.

Se že ve, kje bi lahko Anže igral?

Možnosti je nekaj. Seveda ne bi šel nikamor za vso sezono, ampak za kakšen mesec, dva. Zdi se mi, da bo sezona v NHL prekinjena podobno kot lani v NBA, ko so tekmovanje začeli decembra.