Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu ter predsednica NSi Ljudmila Novak je po vrhu koalicije pojasnila, da so se danes najprej seznanili s poročilom Umarja, ki bo v kratkem tudi javno.

"Tudi to poročilo dokazuje, da je stanje res resno, zato je koalicija danes zelo strateško razmišljala, predstavljen je bil program reformnih ukrepov, o samih podrobnostih pa se bomo še usklajevali," je dejala.

Da je iz poročila razvidna slaba gospodarska slika države, je potrdil predsednik DZ in Državljanske liste (DL) Gregor Virant, ki pa kljub temu verjame, da je Slovenija sposobna svoje probleme rešiti sama.

Dodal je, da je to na vrhu pojasnil tudi minister za finance Janez Šušteršič. "Nobenega razloga ni za paniko, če sprejmemo stvari, ki smo si jih zastavili," je še menil Virant.

"Vse je odvisno od nas samih, od tega, kako bomo sposobni skupaj z opozicijo sprejemati pomembne odločitve. Če bomo pri tem uspešni, ne vidim velikih težav," je bil razmeroma optimističen tudi minister za gospodarstvo in predsednik SLS Radovan Žerjav.

V luči zaostrenih gospodarskih razmer so se v koaliciji odzvali tudi na nedavne besede Janeza Janše, da lahko Slovenija že čez mesec dni postane nelikvidna, zaradi česar je ekonomist Jože Damijan podvomil v odgovornost in prištevnost predsednika vlade.

"Situacija je resna, težka, verjetno je bila izjava namenjena temu, da bi se vsi zavedali, v kakšnem stanju smo in da bi resno pristopili k reševanju problemov," je Janševe besede komentirala Novakova.

Virant je o Janševi izjavi dejal, da črnogledost ni potrebna, da bomo proračun izpeljali, "vse probleme lahko rešimo sami, tudi tuji strokovnjaki, ki so bili ta konec tedna na Bledu, so to povedali, tako da ni razloga za tak pesimizem". "Mislim, da potrebujemo optimistične poglede, izjave," je še menil.

Žerjav bi se takšnim besedam izognil. "Mislim, da moramo v tem trenutku predvsem vsi zelo strpno delati v smeri, da pridemo do ukrepov," je poudaril.

Bolj kritičen do Janše pa je bil v tej luči zunanji minister in prvi mož DeSUS Karl Erjavec. Strinja se, da je premierjeva izjava "precej neodgovorna", da ni na mestu, ker to vznemirja finančne trge. Kot je izpostavil tudi sam, pa možnost nelikvidnosti, če se ne bo nič naredilo, obstaja.

Sicer pa v koaliciji še vedno niso obupali nad vnosom fiskalnega pravila v ustavo, četudi so to vprašanje trenutno postavili nekoliko na stran.

"Še vedno verjamemo, da bo opozicija fiskalno pravilo glede na nujnost, da ga sprejmemo, podprla," je povedala Novakova.

Žerjav pa je izpostavil, da o tem vprašanju danes ni bilo prave razprave, saj potrebne dvotretjinske večine ni. Kot je poudaril, je vprašanje fiskalnega pravila treba zastaviti komu drugemu, zaradi njega pa se ga lahko sprejme že danes.

"Glede fiskalnega pravila smo sklenili, da bomo še malo počakali in skušali najti konsenz, glede na to, da bo očitno brez njega težko reševati situacijo v državi," pa je zaključil Erjavec.