V Srbiji so bile "okužbe potrjene julija in avgusta pri 21 osebah, od katerih je ena umrla," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP za srbski radio dejala Dulovićeva, ki je potrdila, da je bila pokojna iz Pančeva, umrla pa je v bolnišnici v Beogradu.

Po njenih besedah so okuženi iz Beograda in drugih krajev v Srbiji. V bolnišnicah je tudi 20 drugih oseb, ki imajo simptome okužbe, a še čakajo na izide iz laboratorija.

Po njenih besedah so okuženi stari med 52 in 82 let in nedavno niso potovali v države, kjer so zabeležili okužbe z virusom Zahodnega Nila.

Srbska ministrica za zdravje Slavica Djukić Dejanović pa je srbski tiskovni agenciji Tanjug dejala, da ni nevarnosti izbruha epidemije.

Z inštituta za zdravje so medtem prebivalce pozvali k zaščiti pred komarji, ki prenašajo virus, predvsem z izogibanjem krajev, kjer je veliko komarjev in s postavitvijo mrež za zaščito pred mrčesom na okna.

Virus Zahodnega Nila ima podobne simptome kot gripa, v skrajnih primerih pa lahko povzroči komo ter smrtonosno zatekanje možganske opne, znano kot encefalitis. Lahko povzroča tudi meningitis.

Ime izvira iz ugandske pokrajine Zahodni Nil, kjer so virus leta 1937 prvič odkrili. Virus prenašajo ptiči, na človeka pa ga prenašajo komarji. Zdravila ni, vendar se pri kar 80 odstotkih okuženih nikoli ne razvijejo simptomi, navaja AFP.

Zaradi virusa je letos umrlo 66 ljudi v ZDA.

Iz Grčije medtem poročajo, da so po 85 letih, odkar so v državi po epidemiji izkoreninili mrzlico denga, zabeležili prvi primer. Kot so sporočili iz centra za nadzor in preprečevanje bolezni, je za posledicami mrzlice 80-letni Grk z območja Agrinio na zahodu države umrl 30. avgusta v bolnišnici v Patrasu. Imel je hujšo hemoragično obliko mrzlice.

Tudi virus denge prenašajo komarji, in sicer komarji vrste aedes, med katerimi je tudi tigrasti komar, ki lahko prenaša tudi virus Zahodnega Nila. Tigraste komarje, ki so potencialni prenašalci denge, so v Grčiji odkrili leta 2003, še navaja AFP.