Žal mu je, da prihaja do brušenja nožev

"Rad bi poudaril, da mi je žal, da prihaja do tega brušenja nožev," je medijem povedal Turk in poudaril, da dialog med vlado in sindikati ta hip še teče. Dodal je, da bo vesel, če bodo našli rešitve, ki bodo zaobšle nadaljnje korake varčevanja v šolstvu, pa tudi v izobraževanju, znanosti, kulturi in športu.

O noveli zakona o visokem šolstvu je minister dejal, da so predlagane rešitve kakovostne. "Osebno sem prizadet, da se nas žali, da imamo podcenjujoč odnos do visokega šolstva, ker s to zadevo hitimo," se je odzval na današnje navedbe Visokošolskega sindikata Slovenije.

Na ministrstvu so odprti za predloge in razpravo

S spremembami namreč po njegovih besedah hitijo ravno zato, ker si ne želijo zapletov pri veljavnosti diplom ali pri možnosti financiranja. Vse skupaj želijo urediti še pred začetkom študijskega leta, zato so tudi za razpravo namenili le dva dneva. "Tudi meni ni všeč," je o kratkem roku za razpravo povedal Turk, ampak dokler končno besedilo ni sprejeto in je mogoče dajati dopolnila, so na ministrstvu "veseli vseh pripomb" ter odprti za predloge oziroma razpravo.

Med drugim se je minister dotaknil tudi spremembe, s katero bi imela vlada neposreden vpliv na sestavo Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu. Kot je dejal, se morajo odzvati na nastale razmere in "razmeroma slabo reputacijo" agencije ter počasnost njenega dela.

"Za resorje, ki jih pokrivam, se trudim"

"Če moramo gasilsko popravljati datume v zakonu, ker ga nekdo ni spoštoval ali si ga je razlagal na nek zelo vprašljiv način, potem ni naša naloga samo ta, da pogasimo požar, ampak tudi ta, da poskušamo v sistemu nekaj spremeniti, da se take stvari ne bi ponavljale," je pojasnil.

Po njegovih besedah je namreč na koncu vlada odgovorna za to, da so univerze akreditirane in da imajo študenti veljavne diplome. Zato upa, da imajo lahko odgovornost tudi za vpliv na sestavo organa, ki je namenjen zagotavljanju kakovosti in nadzoru tega področja.

O navedbah glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimirja Štruklja, ki je danes dejal, da je ministrstvo junija o obremenitvah finskih učiteljev v primerjavi s slovenskimi navajalo "prirejene in neresnične" podatke, je Turk dejal, da so prikazovali le uradne podatke, ki so bili takrat objavljeni na spletnih straneh za to pristojne agencije Evropske komisije. Ti podatki pa so bili popravljeni šele kasneje, je pojasnil.

"Jaz se za resorje, ki jih pokrivam, trudim," pa je Turk dejal v povezavi z izjavami poslanke SD Majde Potrata, ki je med drugim premierja Janeza Janšo pozvala, naj razmisli o njegovi zamenjavi. Kot pravi, nikoli niso vsi zadovoljni, vendar se na ministrstvu trudijo, da bi "kljub težki finančni situaciji" vsi resorji oziroma organizacije, ki spadajo pod njih, delale s čim manj težavami in čim bolj podobnimi rezultati kot v preteklosti. "Mi si želimo kvalitetno šolstvo, ne moremo pa si privoščiti dragega šolstva," je še dejal.