Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je na današnji novinarski konferenci poudaril, da se nervoza v družinah povečuje, ker starši izgubljajo službe, nelagodje pa se povečuje tudi na učiteljski strani, ker se napoveduje odpuščanje v javnem sektorju in dodatno zniževanje plač.

Štrukelj je bil kritičen do združevanja srednjih šol, ki po njegovem mnenju poteka skrajno improvizirano. Kot "zadnji cinizem" vlade je označil tudi dvodnevni rok za javno razpravo o spremembah zakona o visokem šolstvu. Slednje po njegovih besedah posegajo v ključna področja akreditacij programov, predvidevajo pa tudi, da bi lahko univerzitetni učitelj delal tudi petkrat več ur, kot je predpisano zdaj. Vse to po besedah Štruklja ne daje misliti, da nas čaka mirno obdobje. Sam sicer ocenjuje, da bi se lahko stvari jeseni najprej zaostrile na univerzah, ker je položaj "kritičen".

V prihodnje si bo Sviz po njegovih besedah prizadeval, da se socialna država ne bo še naprej razgrajevala. "To se nam zdi izjemno pomembna točka naših prizadevanj, kjer verjamemo, da se bomo povezali tudi z delavci v zasebnem sektorju," je poudaril.

V zvezi s standardi in normativi v šolstvu glavni tajnik Sviza ocenjuje, da ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šolstvo zaostritev standardov in normativov vsiljuje tudi v socialni sporazum. Pri tem opozarja, da je bil ravno umik sprememb normativov in standardov pogoj, da je Sviz pristal na sprejem zakona za uravnoteženje javnih financ.

Zatrdil je tudi, da v Svizu ne bodo pristali na povečanje učne obveznosti za tri oziroma štiri ure tedensko, prav tako ne na povečanje števila otrok v razredih in vrtcih. Dovolili ne bodo niti opustitve posebnega normativa za heterogene oddelke, kot tudi ne zmanjšanja skupne prisotnosti pomočnice vzgojiteljice v vrtcih.

Glede zniževanja plač je povedal, da po prvih pogovorih s članstvom Sviza ni nobene možnosti, da bi pristali na dodatna zniževanja plač v javnem sektorju, za katera se govori, da naj bi zgodila v letu 2013. Pri tem je opozoril, da je vlada šolnikom že znižala plače za skoraj pet odstotkov. Zato bo Sviz izvedel tajno glasovanje med članstvom o tem, ali bo sploh šel v pogajanja o kakršnem koli posegu v plače in številu zaposlenih.

Če bo odgovor članstva negativen, se o tem ne bodo pogajali, je dejal in dodal, da če na pogajanja ne greš, je jasno, da je obdobje socialnega miru končano.

Glede obremenitev učiteljev je Štrukelj dejal, da novi primerjalni evropski podatki o obremenitvah učiteljev kažejo, da slovenski učitelji delajo dobro. Podatki, ki jih pri tem navaja ministrstvo, pa so po njegovi oceni "prirejeni in neresnični".

Glede začetka pouka ob 7.30 je Štrukelj prepričan, da gre za ceneno nabiranje političnih točk in ne za to, da se otrokom zagotovi "humano življenje vsak dan, da ne vstajajo prezgodaj".

Štrukelj, ki je tudi predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS), pa je bil kritičen tudi do osnutka zakona o delovnih razmerjih, ki je že v koalicijskem usklajevanju. V sindikatih vlada nelagodje, a so se vseeno pripravljeni pogajati pod pogojem, da bo za zaposlene bolje, kot je zdaj, je dejal. Zatrdil je, da na znižanje pogojev ne bodo pristali. Vprašal se je tudi, kaj bo s socialnim sporazumom glede na to, da je vlada pohitela s pokojninsko reformo in z zakonom o delovnih razmerjih.