Na agenciji so sicer prejšnji teden pripravili osnutek varnostne direktive, ki bi opredelila pogoje za letenje, predlog pa so v prejšnjem tednu že uskladili tudi s ponudniki komercialnih balonarskih poletov in predstavniki Letalske zveze Slovenije. A kot so sedaj pojasnili, varnostne direktive ne bo, pripravljajo pa operativno tehnično zahtevo (OTZ) za opravljanje zračnega prevoza balona.

V OTZ bodo opredeljene zahteve, ki jih mora operater izpolnjevati za opravljanje prevozov z baloni, in bo tako možno izdajati ustrezna spričevala balonarjem, v kolikor bodo poslali vlogo. Doslej so takšnih vlog prejeli devet.

Na agenciji predvidevajo, da bodo OTZ pripravili do konca tega tedna, najpozneje v začetku prihodnjega, nato pa jo bodo poslali ministrstvu za infrastrukturo. Preden bo uveljavljena, bo morala biti objavljena tudi v Uradnem listu, pri čemer računajo, da bi to lahko bilo že v drugem tednu.

Poročilo o nesreči balona potrjuje, da pilot ni imel ustreznega dovoljenja

Kot je povedal generalni sekretar Letalske zveze Slovenije Primož Lajevec, evidence o izpadu prihodkov zaradi prepovedi opravljanja komercialnih poletov z baloni nimajo. Vendar, "če povprečen balon na en polet naredi 1000 do 1500 evrov prometa in če bi na dan letelo deset balonov, bi to pomenilo 150.000 evrov dnevno," pravi Lajevec, ki opozarja, da gre zgolj za grobo oceno.

Pojasnil je še, da je v Sloveniji sicer registriranih 50 balonov oz. še nekaj več, od tega pa jih je strogo športnih morda deset, vsi ostali pa so tako ali drugače vpeti v komercialo.

Današnji polet balona nad Ljubljano ni bil komercialen

Javna agencija za civilno letalstvo je vse komercialne polete z baloni prepovedala v dneh po hudi balonarski nesreči, v kateri so 23. avgusta umrli štiri ljudje, več pa jih je bilo hudo poškodovanih. S tem je sledila priporočilom službe za preiskovanje nesreč pri ministrstvu za infrastrukturo, ki je ugotovila, da noben od komercialnih prevoznikov nima spričevala letalskega prevoznika oz. operativnega dovoljenja.

Slednje predvideva zakon o letalstvu. Kot pa je ob uvedbi prepovedi komercialnih poletov pojasnil direktor agencije za civilno letalstvo Žiga Kotnik, se ta zakonska določba ne more izvajati, ker pristojni minister ni predpisal natančnejših zahtev. Vsi balonarji so tako kršili zakon, a tudi, če bi zaprosili za izdajo spričevala, ga agencija ne bi mogla izdati, saj pogoji niso bili predpisani, je pojasnil. Ti pogoji bodo sedaj predpisani v OTZ.