Plank je z najboljšim metom 15,37 metra končal s preračunano 757 točkami na četrtem mestu in kot najboljši v svoji kategoriji 52. Pred njim so bili zmagovalec Jamajčan Alphnso Cunningham z 21,84 metra (985), Iranec Abdulreza Jokar je bil drugi z 20,72 metra (920), Mehičan Mauro Maximo de Jesus pa tretji z 20,14 metra (883).

"V redu je, dosegel je dva najboljša letošnja meta. Že na ogrevanju se je počutil super, nato je šlo odlično tudi v finalu," je dejal Sebastijan Grosek, ki na igrah kot trener skrbi tudi za Planka. Dodal pa je, da se bodo v slovenski ekipi pritožili zaradi dosežka Mehičana de Jesusa. V slovenski ekipi namreč menijo, da za svojo kategorijo nepravilno izvaja mete, oziroma da ni ustrezno klasificiran, saj med metom dviguje zadnjo plat, česar ne bi smel. A vprašanje je, ali bo pritožba uspešna; Mehičanu so sicer že med tekmovanjem razveljavili dva meta, enega spornega pa priznali, kar pa je bilo dovolj, da je bil nazadnje pred Plankom.

Zaradi tega je bil slovenski atlet tudi nekoliko slabe volje. "Če rečem po domače - oni trije so 'kikiriki', ker so daleč pred vsemi. To je katastrofa, zato bom premislil, če bom še delal naprej. Težava je, da je Mehičan dvigoval zadnjico. To pa ni dovoljeno. Ampak vedno delajo isto, en met mu priznajo, ostale mu razveljavijo. Če je ostalo razveljavljeno, morajo biti pošteni, ker je vseskozi metal isto. Nimam kaj izgubiti. Meni je že četrto mesto super," pa je o morebitni uspešni pritožbi dejal 38-letni atlet iz Šentjurja.

Že kmalu po koncu tekmovanj pa so v vodstvu slovensko pritožbo razveljavili, kar pomeni, da Plank ostaja na doseženem mestu.

Rezultat se lahko enači z medaljo

"Pri prvih treh metih sem šel bolj na rezervo, ker nisem vedel, kako sodniki sodijo sumljive mete. Tretjega sem že vrgel malo bolje, videl, da je dovolj, in sem se 'napalil' za zadnje tri mete in mi je uspelo. Takšen rezultat mi ni uspel že eno leto. Formo je dobro načrtoval moj trener, za kar se mu zahvaljujem. Mogoče mi je zmanjkalo šest mesecev za piljenje tehnike," pa je ocenil svoj nastop.

Plank je priznal, da ga je kljub lepemu vremenu - nad stadionom je bilo neznačilno britansko vreme s soncem in modrim nebom - na tekmi zeblo, ker je pihal veter, a ga je dovolj zagrel njegov nastop: "Želel sem si prek osebnega rekorda. V finalu pa sem si rekel, gremo in to je to. Ta rezultat se lahko enači s svetovno medaljo," je še dodal Plank, ki ima z letošnjih iger še sedmo mesto v suvanju krogle.

V kvalifikacijah je Plank nastopil kot predzadnji. Potem ko je na lanskem svetovnem prvenstvu osvojil srebrno medaljo, ni več metal prek 15 metrov, tudi letošnji najboljši izid je bil 14,22. Za začetek je v Londonu vrgel 13,40 metra, potem 13,77, nazadnje 14,08, s čimer si je zagotovil sedmo izhodišče v finalu. Tam pa je nato naredil izjemen preskok; že v prvem finalnem metu je kopje poletelo 15,17 metra, po 14,16 metra v predzadnji seriji pa je bilo za konec njegovega paraolimpijskega nastopa še 15,37 metra. Preračunano je to pomenilo 757 točk, kar mu je v združeni konkurenci kategorij 52 (v tej nastopa tudi sam) in 53 prineslo četrto mesto. Vsi trije dobitniki medalj so tekmovalci v kategoriji 53.

Pintar pričakoval več

Franc Pinter je medtem opravil tretji strelski nastop na igrah. Potem ko je v Londonu že dvakrat nastopil z zračno puško, v svoji paradni disciplini stoje osvojil osmo mesto, leže pa 15., ga je tokrat čakal prvi nastop še z malokalibrsko. Danes se je na strelišču Royal Artilery Barracks meril v preizkušnji leže in na koncu osvojil 31. mesto. Zadel je 577 krogov, na vrhu pa so o medaljah odločali Iranec Sultan Abdula Alaryani, Španec Reinaldo Saalvadera in domačin Matthew Skelhow. Zmagal je Iranec s 694,8 kroga, le za dve desetinki je ugnal Španca, tretji je zbral 693,2 kroga.

"Glede na rezultat na treningu sem pričakoval malo več. Ampak to je v tej disciplini moj optimalni rezultat, okrog 580. Ne bom rekel, da je bil to le trening za trojni položaj, ampak se bom potrudil, da bo bolje. Med streljanjem se mi je pojavil krč in se nisem mogel popolnoma umiriti, zato je bil rezultat takšen, kot je," je po tekmi dejal najuspešnejši slovenski strelec na paraolimpijskih igrah. V sredo ga čaka še zadnji nastop na letošnjih, ko se bo boril za čim boljši dosežek z malokalibrsko puško v trojnem položaju.

Že zvečer pa nastop, četrti na igrah, čaka odbojkarice. V tekmah za razvrstitev od 5. do 8. mesta bodo najprej igrale z Japonsko, dvoboj bo ob 22. uri po slovenskem času.