Meta Černoga

Simpatično Tajčo Pavček sta prav bolezen in proces zdravljenja naučila, da prihajajo možnosti za spremembe v življenju vsak dan, v vseh oblikah in velikostih, čeprav se na prvi pogled včasih zdijo prej krize ali drame kot priložnosti. Četudi je stara komaj 35 let, ima za seboj vrsto izkušenj, ki jih je pripravljena deliti tudi z drugimi z namenom, da bi morda vendarle še kdo našel pot iz brezna bolezni oziroma naredil vse, kar je v njegovi moči, da se ta sploh ne bi pojavila.

Pred tremi leti je kot strela z jasnega v njeno življenje udarila bolezen. Začelo se je z omrtvičeno roko, čemur ni pripisovala kdo ve kakšne pozornosti, vendar se stanje ni in ni izboljševalo, roka je bila tako slabotna, da ji je vse padlo iz nje. Stanje se je slabšalo, nekega jutra tako hudo, da so jo morali odpeljati na urgenco. Zdravniki so posumili, da je zbolela za multiplo sklerozo, slikanje je pokazalo senco na možganih, ki je znamenje odmiranja živcev.

"Kriv je amalgam!"

"Ne bom sprejela bolezni," si je rekla takrat in se, ko so ji v bolnišnici rekli, naj se na pregled oglasi čez šestnajst mesecev, odločila, da bo poskusila s pomočjo strokovnjaka za bioresonanco. Tja je vozila še svoja dva otroka, ki sta bila ves čas prehlajena, imela vnetje ušes in podobno.

"S Karin Rižner, ki se ukvarja z otroško bioresonanco, sva se že tedaj pogovarjali o amalgamskih zalivkah v zobeh in težkih kovinah, ki jih dojenček prevzame od mame. Resonanca jima je pomagala, zato sem še jaz šla do Dominika Golenhoferja, ki se ukvarja z bioresonanco za odrasle. Ugotovil je, da sem popolnoma zastrupljena s težkimi kovinami - zaradi amalgama v zobeh."

Začela je s postopnim zdravljenjem. "Začela sem uživati algo chlorello, ki je edina alga, ki nase veže težke kovine iz telesa. Hkrati sem si dala odstraniti vse amalgamske zalivke. Zelo pomembno je, kako jih odstranijo, da ne pride do dodatne zastrupitve, ker pride ob vrtanju živo srebro v krvni obtok." Nato je začela jemati čemaževo tinkturo, ki sprošča živo srebro iz notranjih organov, obvezno pa je zraven še naprej uživala chlorello. Sledilo je testiranje urina v Nemčiji, ki je pokazalo, da živega srebra v telesu ni več. Sledila je še zadnja faza: koriandrova tinktura, pri kateri je potrebna izjemna previdnost, saj koriander odpira membrano v možganih, da gre lahko živo srebro iz telesa.

Hkrati je spremenila še prehrano. "Ko sem šla ponovno na pregled v bolnišnico, na slikanje z magnetno resonanco, so zdravniki iskali senco, vendar je niso našli. Nato sem dobila izvid, v katerem je med drugim pisalo, da je vse v redu in da starih slik ne najdejo… A s tem se niti malo ne obremenjujem, vem, da sem bolezen izkoreninila, da sem danes povsem zdrava," pove sogovornica, ki čez mesec dni pričakuje tretjega otroka in kar sije od sreče.

Hkrati z boleznijo so prišle, četudi se sliši nenavadno, tudi priložnosti. Sicer je diplomirala na fakulteti za šport, a življenje je hotelo, da se je začela nato poglobljeno ukvarjati z zdravim življenjem in prehrano. Nekako takrat je ustanovila podjetja Ekolife, saj jo je prav njena bolezen spodbudila, da je začela iskati zdravo hrano, zdrave izdelke.

Sadje in zelenjava, ki jo najdemo na trgovskih policah, so povsem "mrtva hrana". Velikokrat sploh ne zraste v zemlji, ampak na stiroporu. Od takšne hrane človek ne more dobiti hranljivih snovi, je kritična Pavčkova. Ljudem svetuje, naj se prepričajo, kakšno hrano kupujejo, naj se zavedajo njenega pomena. "Opažam, da so nekateri res pripravljeni narediti marsikaj za svoje zdravje, so pa takšni, ki svojih navad ne želijo spreminjati niti za ceno zdravja. Ljudje nočejo spremeniti načina življenja, hočejo, da jim dajo neke tabletke, ki bi jim olajšale bolečine, a dokler ne bodo v glavi spremenili prepričanj, ne bo nič. Prav način življenja jih je pripravil do bolezni, a ga ne želijo spremeniti; vztrajajo pri svojih vzorcih. Lahko si jim palica, ne moreš pa hoditi namesto njih. Včasih so tudi jezni, češ, kaj jim obljubljam ozdravitev, čeprav nikomur nič ne obljubljam. Lahko povem le svojo izkušnjo."

Zeleni kašasti sokovi

Pavčkova je postopoma prešla na presno hrano. Sprva si je predstavljala, da so to le jabolka, korenje in solata. Potem je prebrala nekaj knjig, odšla na izobraževanje k Viktoriji Boutenko, po rodu Rusinji, ki je razvila strategijo, kako pomagati navadnemu človeku (takemu, ki ima rad sladoled, zrezek, ocvrti krompirček in pico), da bi začel uživati zeleno zdravo hrano na prijeten način in se je tako navadil. Tam je dobila dodatno znanje in certifikat za pripravo zelenih smoothiejev, kašastih sokov, s katerimi je veliko eksperimentirala, da je dobila občutek, katero sadje in zelenjava sodijo skupaj. Sedaj z njimi pripravljajo tako vsakdanje obroke kot tudi razstrupljevalne programe.

Ko je začela sama iskati zdravo hrano in druge biološke izdelke, je ugotovila, da takšnih stvari takrat v Sloveniji še skorajda ni bilo. Začela je z bombažnimi vložki, nato še z drugimi bioizdelki. Babičina garaža ni več zadostovala, vse skupaj se je hitro širilo, izdelkov je bilo vedno več. Iz prvotnega podjetja Ekolife, ki pod osvojim okriljem skrbi za spletno trgovino in maloprodajo, je zraslo še Ekolife Natura, ki pokriva veleprodajo.

Pavčkova meni, da se ti to, kar daješ s srcem, v neki obliki tudi povrne. "Sama res delam s srcem. Vse izdelke preizkusim, nočem, da bi ljudem ponujala nekaj, kar ni v redu. Recept za uspeh je, da moraš živeti življenje na način, ki ga ponujaš drugim. Vsaka težava ti mora biti izziv, po katerem lahko izboljšaš sebe in podjetje."