Predsednik SD je na današnji novinarski konferenci napovedal, da bodo reformo podprli v tistem delu, ki bo usklajen s sindikati in upokojenci, in do tiste mere, po kateri ne bo ideološko razdvajala slovenske javnosti. V SD tako vladi med drugim predlagajo, da uredi vprašanje t. i. izjemnih pokojnin, pristajajo tudi na uvedbo informativnih izračunov, "nikakor pa ne na uvedbo osebnih računov".

Lukšič je med drugim komentiral tudi razprave okoli holdinga za upravljanje državnega premoženja. Kot je ocenil, je preformulacija holdinga vezana na to, da "se pripravi teren za hitro razprodajo ključnih, vitalnih podjetij v Sloveniji".

Kot je opozoril, vlada na ta področja že nastavlja ljudi, ki so strokovnjaki za prodajo, ne pa za upravljanje. Javnost po besedah predsednika SD na to ni dovolj pozorna, saj se ji zdi, da tržne zakonitosti same po sebi Slovenijo spravljajo v slab položaj.

Osnutek nove pokojninske reforme: 65 let starosti in 40 let delovne dobe, tako za ženske kot za moške

Predsednik SD se je na novinarski konferenci dotaknil tudi problematike medijev. Kot je povedal, vlada na eni strani napoveduje znižanje rtv-prispevka, kar bo posameznemu gospodinjstvu prineslo 1,2 evra prihranka, medtem ko za RTV Slovenija to pomeni izpad več kot devet milijonov evrov prihodka. "Hkrati pa ustanavlja svojo televizijo znotraj Telekoma. Torej ne gre za nobeno varčevanje, ampak gre spet samo za delitev plena," je povedal predsednik SD.

Vizjak: ''Lukšič zakona še prebral ni''

Na izjave Lukšiča, da bo imela vlada velike težave kompetentno zagovarjati pokojninsko reformo, saj da je ni podprla v minulem mandatu se je že odzval tudi Vizjak. Dejal je, da težko komentira izjave nekoga, ki "zakona še prebral ni".

Po njegovih besedah je reforma glede ključnih sporočil precej različna od tiste, ki jo je predlagala prejšnja vlada. Med drugim so drugačni finančni učinki reforme, tudi kratkoročni, zatrjuje Vizjak.

Preberite še:

Erjavec: Sedaj ni čas za ukvarjanje s kadrovskimi rešitvami v vladi