Prodajalci avtomobilov zaradi izjemno slabega avgusta - po ocenah enega od združenj koncesionarjev Federauto je trg na ravni izpred 50 let - vlado pozivajo, naj organizira srečanje koncesionarjev in sprejem ukrepe, ki bodo oživili trg.

V Federautu opozarjajo, da je tehnična vlada z namenom stabilizacije javnih financ močno posegla v dohodke gospodinjstev, še posebej z novimi ali višjimi davki ter trošarinami, zaradi česar niti izjemni popusti na nove avtomobile za kupce niso več privlačni.

Če so lani do avgusta avtomobilski saloni prodali 1,2 milijona vozil, so jih letos nekaj več kot 980.000. Italijanski domači velikan Fiat pri tem ni nobena izjema - prodaja njegovih vozil se je do avgusta zmanjšala za dobrih 20 odstotkov, zato so v nekaterih obratih že zmanjšali proizvodnjo, poročajo italijanski mediji.

Kljub temu Fiat ohranja svoj delež na domačem trgu, ki znaša slabih 30 odstotkov. Prvi mož Fiata Segio Marchionne nad razmerami sicer ni presenečen. "Prilagajanje trga je v celoti skladno z napovedmi. Avgust je bil sicer grd mesec. V celem svojem življenju še nisem videl tako nizke številke," je Marchionne komentiral avgustovske rezultate.

Na srečo za Fiat dobre novice medtem prihajajo z brazilskega trga, kjer so avgusta zabeležili najboljše proizvodne in prodajne rezultate v 36-letni zgodovini. Avgusta so prodali 98.000, izdelali pa 82.000 avtomobilov, s čimer ima Fiat dobrih 24 odstotkov tržnega deleža v tej državi.