Poznavalci po poročanju španskih medijev izpostavljajo, da je avgust običajno mesec, ko se ob zaključku viška poletne turistične sezone brezposelnost nekoliko zviša. Ob tem ugotavljajo, da je letošnji avgustovski dvig števila brezposelnih manjši kot lanski, ko se je število iskalcev zaposlitve zvišalo za 51.185.

Letošnja avgustovska rast števila registriranih brezposelnih je tako najmanjša od 2006 in je pod povprečjem minulih desetih let.

Vseeno pa je rast števila brezposelnih v letni primerjavi še vedno zelo visoka. V primerjavi z avgustom lani je tako število registriranih iskalcev zaposlitve naraslo za 494.707 oziroma skoraj 12 odstotkov.

Po podatkih statističnega urada se je število brezposelnih v Španiji v drugem četrtletju zvišalo za 53.500 na 5,69 milijona. Stopnja brezposelnosti se je tako povzpela na 24,63 odstotka, kar je največ doslej.

Španija je znova v recesiji in že tradicionalno visoka španska brezposelnost je od izbruha finančne in gospodarske krize ter poka nepremičninskega balona znova poskočila.

Za Španijo, ki se sooča z velikim izzivom sanacije bančnega sistema, uravnoteženja javnih financ in izvajanje strukturnih reform, je armada brezposelnih veliko finančno in socialno breme.

Potem ko je prišlo celo do špekulacij, da bo španska vlada ukinila nadomestila za brezposelnost, je španski premier Mariano Rajoy sredi avgusta napovedal, da bodo to obliko socialne pomoči za najrevnejše iskalce zaposlitve ohranili. Ti naj bi bili tako še naprej upravičeni do nadomestila v višini najmanj 400 evrov.