Ženske, ki zanosijo s pomočjo umetne oploditve z zamrznjenimi zarodki, naj bi imele manj zapletov in bolj zdrave otroke kot tiste, ki jih umetno oplodijo s svežimi zarodki. Na kliniki v Veliki Britaniji običajno prenesejo sveže zarodke nekaj dni po tem, ko ženska dobi hormonske injekcije, ki spodbudijo jajčnike za sprostitev jajčeca. Zarodke, ki jih ne uporabijo, lahko zamrznejo in uporabijo kasneje.

Ugotovitve raziskave temeljijo na 11 objavljenih študijah, ki so zajele več kot 37 tisoč nosečnic. Vse so bile umetno oplojene s svežimi ali zamrznjenimi zarodki.

Zakaj je zamrznjeno boljše?

Zarodki, ki so bili zamrznjeni, so bili vstavljeni veliko po tem, ko je ženska dobila hormonske injekcije, tako da je imela raven hormonov več časa, da se vrne v normalno stanje. To pomeni, da so bili zamrznjeni zarodki v bolj naravnem okolju in so imeli boljše pogoje. Druga teorija je o večjem uspehu pravi, da samo najboljši zarodki preživijo postopek zamrznitve, čeprav je stopnja preživetja zmrznjenih zarodkov zdaj ponekod že okoli 90 odstotna.

Abha Maheshwari, višja predavateljica na Univerzi v Aberdeenu in svetovalka reproduktivne medicine, je rezultate predstavila na britanskem festivalu znanosti. "Če so rezultati boljši, kot kažejo tudi naši rezultati, ni razloga, da ne bi zamrznili vse zarodke in jih raje prenesli kasneje." V nekaterih klinikah na Japonskem je to že postala praksa.

Vse ima svoje prednosti in slabosti

Hkrati pa Maheshwarijeva poudarja, da še ni čas, da bi prešli samo na to metodo, saj dokazi še niso dovolj utemeljeni, posledice pa še niso jasne. Alison Murdoch z Univerze v Newcastlu pravi, da bi lahko prehod na to, da bi umetno oplojevali le z zamrznjenimi zarodki, pomenil upad uspešnih umetnih oploditev. Kljub temu, da je tehnika zamrzovanja in odmrzovanja v zadnjih letih zelo napredovala, je število uspešnih oploditev vseeno večje pri svežih zarodkih.

"Še naprej bomo morali raziskovati, kaj je vzrok, da je - vkolikor oploditev uspe – manj zapletov pri nosečnosti z zamrznjenimi zarodki," je dodala Maheshwarijeva. Pri tej tehniki je 16 odstotkov manj možnosti za prezgodnje rojstvo. Manj naj bi bilo tudi možnosti za smrt kmalu po rojstvu in za to, da se otrok rodi kot nedonošenček.

Kot kažejo nedavne raziskave, so zamrznjeni zarodki boljši tudi za matere. Njihovo tveganje za krvavitev v času nosečnosti je bilo za tretjino nižje kot ob običajnem postopku. Suzanne Cawood s centra za reproduktivno zdravje in genetiko v Londonu je dejala, da je veliko teorij o tem, zakaj naj bi se zamrznjeni zarodki počutili bolje, najbolj verjeten vzrok pa se ji zdi zamuda po hormonskih injekcijah.