Zakrajšek je v pogovoru izpostavil visok donos do dospetja na slovenske obveznice. Zato je le še "vprašanje mesecev", kdaj država ne bo več sposobna poplačati svojih dolgov, meni. "Možnost, da Sloveniji uspe brez mednarodne pomoči, je praktično nična," pravi Zakrajšek.

Po mnenju slovenskega ekonomista je edino odprto vprašanje to, ali bo Slovenija še pred prošnjo za pomoč začela izvajati reforme in si s tem zagotovila kredibilnost pred EU in Mednarodnim denarnim skladom (IMF). V tem primeru bi lahko sama nadzorovala vsaj tempo reformnega procesa. Če ne, se bo morala kot Grčija ukloniti diktatu "insolvenčnega upravitelja". "Možnost izbire še obstaja, a ne več dolgo."

Ekonomist tudi ne verjame v uspeh načrta finančnega ministra Janeza Šušteršiča, ki je za jesen napovedal izdajo dolarskih obveznic v vrednosti milijarde in pol. "Ne verjamem, da je mogoče doseči bolj ugodne obrestne mere (kot pri evrskih obveznicah)," pravi Zakrajšek in dodaja, da je pri dolarskih obveznicah prisotno še valutno tveganje. Strokovnjaki sicer naše kapitalske potrebe do konca leta 2013 ocenjujejo na 3,5 milijarde evrov.

Ne razume osredotočenosti vlade na vpis fiskalnega pravila v ustavo

Zakrajšek tudi ne razume osredotočenosti slovenske vlade na vpis fiskalnega pravila v ustavo. "Tudi če bi imeli namesto zlatega diamantno pravilo, to ne spremeni gospodarskega razvoja zadnjih 20 let, ki je državo pripeljal v brezno," pravi slovenski ekonomist.

Ocenil je, da so težave Slovenije v veliki meri podobne kot težave drugih problematičnih članic območja z evrom: pok nepremičninskega balona, nekonkurenčno gospodarstvo z visokim državnim deležem, tog trg dela, negativni demografski trendi in razdeljena politika.

Po mnenju Zakrajška bi morala biti prioriteta slovenske vlade sanacija bančnega sektorja. "Tu se nam čas izteka." Zakrajšek se zavzema za popoln umik države iz bank, v kar pa zaradi političnih apetitov ne verjame. Nujna je tudi reforma togega trga dela, ki je "Ahilova peta slovenskega gospodarstva".

Zakrajšek medtem ni želel komentirati špekulacij, da bi lahko sam vodil slovensko tehnično vlado. Načeloma je mnenja, da bi bila tehnična vlada za mlado demokracijo, kot je Slovenija, "precej tragična". Takšna vlada je namreč "udarec za demokratični proces". Zato se Zakrajšek zavzema za to, da bi probleme reševali izvoljeni politiki.

Jože Damijan se je vprašal o prištevnosti Janše

APA se je pogovarjala tudi z ekonomistom in ministrom za razvoj v prejšnji Janševi vladi Jožetom Damijanom. Ta je ponovil besede, ki jih je v ponedeljek objavil že na svojem blogu.

Spet se je tako vprašal o prištevnosti premiera Janeza Janše. Pri tem se sklicuje na intervju predsednika vlade za spletni portal Planet Siol. V njem je predsednik vlade med drugim opozoril, da Sloveniji oktobra grozi nelikvidnost, če ji ne bo uspelo prodati obveznic. Sredi naslednjega leta mora po Janševih besedah država naenkrat vrniti za dve milijardi evrov dolgov in obresti. To bo misija nemogoče, če jeseni ne sprejmemo potrebnih ukrepov, je še dejal premier.

Po Damijanovih besedah so te izjave "zelo nespametne". "Ne vemo, ali je res tako neprišteven in ne razume, da državo s tem le hitreje potiska v plačilno nesposobnosti, ki se ji sicer lahko izogne," je dejal ekonomist.

Po njegovem prepričanju je slovenska država sposobna odplačevati vse svoje obveznosti še najmanj do konca prihodnjega leta. Pojasnil je, da se lahko država zadolžuje s kratkoročnimi instrumenti, če pa tudi to ne bi šlo več, ima v bankah še za okoli dve milijardi evrov denarnih vlog.

"V roku enega leta tako Slovenija prav gotovo ne bo plačilno nesposobna," je bil jasen Damijan. Ob tem je opozoril, da lahko državo v bankrot potisnejo le politiki s svojim neodgovornim ravnanjem. Pri tem bo po njegovih besedah odločilen predvsem oktober in Damijan upa, da bo politiki uspelo najti soglasje glede strukturnih reform.