Da bodo o reformnih predlogih odločali po rednem postopku, je po koncu koalicijskega vrha pojasnil predsednik DZ in Državljanske liste Gregor Virant. Kot je še dejal, so danes določili časovnico sprejemanja ključnih reform, ki jih je treba, prav tako kot proračuna za prihodnji dve leti, sprejeti do konca letošnjega leta.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak je po sestanku pojasnil, da so se dogovorili glede nadaljnjih korakov pri pokojninski reformi, pri čemer je obveljal načrt, ki so si ga zastavili. V petek bodo tako na seji Ekonomsko-socialnega sveta začeli s predstavitvijo pokojninske reforme socialnim partnerjem, sledila bodo pogajanja z njimi in opozicijo, vmes pa bo teklo tudi preverjanje med koalicijskimi poslanci, je povedal.

Za Erjavca sestanek "kar uspešen"

Predsednik DeSUS in zunanji minister Karl Erjavec je današnji sestanek ocenil kot "kar uspešen". Glede pokojninske reforme imata z Vizjakom že danes prvo usklajevanje, tako da mu bo minister bolj natančno predstavil rešitve. V torek pa ima stranka DeSUS izvršni odbor, ki se ga bo udeležil tudi Vizjak in to bo po Erjavčevih besedah prva resna razprava o pokojninski reformi v stranki.

ZSSS: Uvedba malega dela bo dokončno uničila socialno državo

Da je bil današnji vrh koalicije zelo vsebinski, je ocenil tudi predsednik SLS in minister za gospodarstvo Radovan Žerjav. Kot je dejal, so dobili predloge reform, ki jih morajo še preučiti in še niso zaprti. Želi si, da bi pokojninsko reformo in reformo trga dela v koaliciji enotno zagovarjajo in pri tem poskušajo "dobiti tudi kakšen glas opozicije".

Osnutek nove pokojninske reforme: 65 let starosti in 40 let delovne dobe, tako za ženske kot za moške

O kadrovskih zadevah in morebitni rekonstrukciji vlade pa se po Žerjavovih besedah danes niso pogovarjali, saj da za to ni bilo časa. "Pa tudi sicer sam mislim, da zdaj ni čas za to, čas je predvsem za vsebino, delo, ukrepe," je dejal.

Virant pa je glede vsebine reform dejal, da je za podrobnosti še prezgodaj, saj se bodo o tem še kar nekaj časa pogovarjali. Ključno se mu zdi, da se glede predlaganih rešitev prepriča sindikate. Če bodo sindikati podprli reforme, jih bodo tudi poslanci DL, je zagotovil.

Da se bodo o podrobnostih reform še usklajevali, je povedala tudi predsednica NSi in ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak. Kot ocenjuje, je stanje v državi zelo resno, zato je koalicija danes zelo strateško razmišljala. Opozorila je še, da je pri sprejemanju reform potrebna enotnost koalicije.

Preberite še:

Sindikati zaradi malice na barikade

Ni videti, da bi vlada hotela popraviti Zujf