Drugi Naberšnikov celovečerec je bil v Montrealu v igri za osem nagrad. Iz Srednje in Vzhodne Evrope so mu konkurirali filmi s Poljske, Hrvaške, iz Rusije, Avstrije in Nemčije, tekmovalni nabor pa so dopolnili še predstavniki japonske, kitajske, španske, francoske in turške kinematografije.

Lepota se skriva v malih rečeh

V filmu Šanghaj so glavni protagonisti člani romske družine. Gre za zgodbo o štirih generacijah, ki jo pripoveduje glavni lik, romski kralj, ki se je odločil ustanoviti svoje lastno romsko vas in jo poimenovati Šanghaj. Film je zgodba o večnem hrepenenju po sreči, zgodba o ljubezni, družinskih vezeh, umeščena v čas padca Jugoslavije, ko so mnogi pozabili, da se lepota življenja skriva v malih rečeh, so zapisali ustvarjalci filma.

Čestitko za nagrado je Naberšniku izrekel minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. "Že uvrstitev filma Šanghaj v tekmovalni program tega festivala, ki velja za enega največjih, je izjemen uspeh nove generacije režiserjev in dokazuje potencial slovenske filmske produkcije v svetovnem merilu," je zapisal minister v čestitki in dodal, "da nagrada za najboljši scenarij to samo dodatno potrjuje in postavlja slovenski film ob bok svetovni filmski produkciji".

432 filmov iz 80 držav

O najboljših filmih festivala je odločala mednarodna žirija v sestavi britanske igralke Greta Scacchi (predsednica), francoske producentke in režiserke Vere Blemont, kanadskega igralca Michela Coteja, igralca Kima Donga Hoja iz Južne Koreje, ruskega filmskega kritika in pisatelja Andreja Plakhova, španske igralke Goje Toledo in kitajskega igralca Wanga Xueqija.

Žirija je posebni nagradi podelila še nemškemu filmu "Invasion" (Invazija) v režiji Dita Tsintsadzeja ter španski "Miel de naranjas" (Pomarančni med) režiserja Imanola Uribeja. Za najboljšo igralko je obveljala Brigitte Hobmeier, ki je prepričala z vlogo v filmu "Ende der schonzeit" (Zaključek sezone), za najboljšega igralca pa Karl Merkatz, ki je nastopil v filmu "Anfang 80" (Začetek osemdesetih).

Montrealski festival, ki sodi v A kategorijo, je 23. avgusta odprl kitajski film "Million Dollar Crocodile" (Krokodil za milijon dolarjev) v režiji in po scenariju Lisheng Lina. Ljubitelji sedme umetnosti so si v sklopu festivala do 3. septembra lahko ogledali kar 432 filmov iz 80 držav.