Cataldo je veliki junak zelo zahtevne gorske etape, ko so kolesarji morali premagati štiri kategorizirane vzpone, v ozadju pa se je bil hud boj za skupno vodstvo med španskima kolesarjema Rodriguezom, ki kolesari za Katjušo, in Albertom Contadorjem (Saxo Bank). Boj je za zdaj več kot prepričljivo dobil Rodriquez, ki je še okrepil vodstvo pred drugouvrščenim in prvim izzivalcem Contadorjem.

Na 52 kilometru sta glavnini pobegnila Cataldu (Omega Pharma-Quick Step) in Thomas De Gendt (Vacansoleil-DCM), ki sta imela 85 kilometrov do cilja že 15 minut prednosti pred glavnino. Več kot 19 kilometrov dolg ciljni vzpon, ki je karavano popeljal na 1850 metrov visoki prelaz Pajares, sta ubežnika pričela s prednostjo sedmih minut, največ moči pa je do konca ohranil Italijan ter na koncu prepričljivo dobil etapo, ko se je dva kilometra pred ciljem znebil Belgijca. De Gendt je osvojil drugo mesto, Rodriguez na tretjem mestu je bil v zadnjih metrih etape hitrejši od Contadorja, ki se je moral zadovoljiti s četrtim mestom. V torek imajo kolesarji dan počitka, dirka se bo končala v nedeljo.

"Mislim, da bodo po dnevu počitka na voljo le tri možnosti za vodstvo. Pravi boj se bo odvijal med mano Albertom in Alejandrom Valverdejem," je možnosti razkril Rodriguez, ki seveda pričakuje, da bo v nedeljo osvojil naslov.

"Nismo se mogli otresti Rodrigueza, ki letos kaže izjemno moč. Lahko rečem le, da sem zelo vesel z dosedanjim razpletom dirke, saj smo s tem bojem dali barvitost in prava čustva v to dirko, kar na koncu edino šteje," je dejal Contador.