Rusko ministrstvo za zdravje je na svoji spletni strani objavilo fotografije, ki jih bodo tobačna podjetja od maja prihodnje leto obvezana natisniti na zavojčkih cigaret.

Med njimi sta grozljivi podobi modrikastega mrtvega dojenčka in potemnelega gangrenoznega podplata, medtem ko so nekatere druge bolj figurativne, kot je npr. slika ženske roke s palcem navzdol, ki naj bi ponazarjala impotentnost, piše AFP.

Kot so pojasnili na ministrstvu, "izkušnje po svetu kažejo, da šokantne slike na zavojčkih cigaret pomembno vplivajo na spremembe v dojemanju kajenja s strani samih kadilcev".

Povprečen kadilec v Rusiji pokadi 17 cigaret dnevno, moški 18 in ženske 13. Kadi dobrih 39 odstotkov Rusov, kar je eden najvišjih deležev na svetu, kažejo podatki Svetovne zdravstvene organizacije iz leta 2009.

Pred dvema letoma so v Rusiji uvedli obvezne napise na škatlicah cigaret, ki opozarjajo na nevarne posledice kajenja. Poleg tega je ministrstvo za zdravje v petek v parlament posredovalo predlog zakona, po katerem bi bilo