Bratuškova je vesela, da je bila v nedeljo na blejskem strateškem forumu, kjer je s strani generalnega sekretarja Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) Angela Gurrie slišala vsa priporočila. "Na prvem mestu so reforme, ki jih v PS podpiramo in vlado pozivamo, naj se resno prime dela in prav reforme so tiste, ki bodo lahko Slovenijo dolgoročno javnofinančno popeljale na pravo pot," je dejala.

Gurria okrcal nasprotovanje opozicije: Vpis fiskalnega pravila v ustavo je v interesu Slovenije

V PS so podprli začetek postopka za spremembo ustave pri fiskalnem pravilu in pričakovali, da jim bosta ministrstvo za finance in vlada s konkretnimi izračuni, tehničnimi podrobnostmi pokazala, kako bomo to pravilo spoštovali in uveljavljali v praksi. "Nič od tega nismo dobili. Če bomo v ustavo zapisali nekaj, kar na koncu ne bomo uspeli spoštovati, se bodo po moje finančni trgi na to odzvali tako negativno, kot so na padec pokojninske reforme," je opozorila.

Malodušje je odveč, Slovenija lahko sama rešuje svoje probleme

Tudi Veber je zadovoljen z opozorili Gurrie, ker da je jasno izpostavil dejstvo, da Slovenija potrebuje sanacijo bank, reformne ukrepe. "Posebej je opozoril, da Slovenija lahko sama rešuje svoje probleme, da nam ni treba vzpostavljati malodušja," meni.

Ob tem je izpostavil sporočilo Gurrie, da OECD še ni zaključila zgodbe s slovenskim državnim holdingom. "Naša vlada daje prioriteto najprej sprejemu tega holdinga - torej razprodaji premoženja, potem šele mogoče reformnim ukrepom in daje poudarek fiskalnemu pravilu. Dejstvo je, da fiskalno pravilo vladi omogoča, da prek ustavnega sodišča ubrani svoje ukrepe, ki pa so bili do sedaj pomanjkljivi," je dejal Veber.

Vlada ta hip fiskalno pravilo v ustavi potrebuje bolj zato, da prepreči morebitne referendume

Stališče SD je po Vebrovih besedah enako - fiskalno pravilo potrebujemo, vztrajajo pa pri jasnem izvedbenem zakonu. Ta do danes še ni pripravljen na način, da bi videli, kako se bo fiskalno pravilo izvajalo. "Najprej je treba stvari izboljšati, potem pa to mogoče v ustavi zacementirati, da se Sloveniji ne bo več zgodilo, da iz dobrega zdrsne v nezavidljiv položaj," pravi Veber.

Prepričan je, da vlada ta hip fiskalno pravilo v ustavi potrebuje bolj zato, da prepreči morebitne referendume, hkrati pa je to lahko tudi podlaga, da javnosti predoči, da ni druge rešitve kot razprodaja državnega premoženja. "Ob sprejetju holdinga se bomo zelo oddaljili od možnosti zapisa v ustavo, kajti ta bo poslabšal razmere v slovenskem gospodarstvu. Sprejem fiskalnega pravila ob predpostavki razprodaje državnega premoženja pa je nesmiseln," je poudaril Veber.