Žerjav je pred kolegijem pri predsedniku vlade v izjavi novinarjem ponovil stališče, da Bogovič dobro dela in zato ni razlogov za njegovo zamenjavo. Tako je tudi stališče SLS. Prav tako po njegovih besedah ne potrebujejo razdorov, niti v koaliciji niti v odnosu z opozicijo.

Tretji paket zakonov za spodbuditev gospodarstva

"Potrebujemo predvsem dovolj motivacije, da bomo lahko te zahtevne projekte, ki so pred nami, rešili," je dejal predsednik SLS. Stranka je po njegovih besedah glede Bogoviča trdna in ne bo popuščala.

Ob tem je poudaril, da v tem trenutku potrebujemo predvsem tretji paket zakonov za spodbuditev gospodarstva, ki da ga intenzivno pripravljajo. Gre za ključne ukrepe ob vsem tistem, kar je že pripravljeno, je dejal. Gre za reforme, sprejem fiskalnega pravila, spremembe referendumske ureditve in reševanje bank kot ključni problem za zagon gospodarstva.

Vsebina paketa gospodarskih zakonov je po Žerjavovih besedah praktično že dorečena, pri čemer pa ocenjuje, da bo največja teža pri zakonih, ki so povezani s trgom dela in s pokojninsko reformo.

Usklajevanja glede pokojninske reforme

Koalicijski partnerji so namreč z usklajevanjem reforme trga dela začeli že minuli teden, ta teden pa bodo predvidoma začeli pogajanja s socialnimi partnerji. Prav tako naj bi koalicija ta teden začela usklajevanja glede pokojninske reforme.

Pogovori o reformah tudi po besedah predsednice NSi Ljudmile Novak v koaliciji potekajo ves čas, prav tako se na sprejem reform pripravlja vlada. Pri tem si želijo sodelovanja socialnih partnerjev, je pred kolegijem pri predsedniku vlade poudarila Novakova.

Strinja se, da so bile reforme potrebne tudi lani, da pa je sedaj stanje tako katastrofalno, da je vsak mesec, ko s tem odlašajo, izgubljen. Ukrepi so nujni, je še izpostavila predsednica NSi, ki verjame, da bosta to imeli v mislih tudi opozicija in vsa slovenska javnost, ter da so to sporočilo dobro razumeli tudi mediji.