Ob Mazejevi za nagrado kandidirajo švedska smučarka Anja Pärson, ki je letos končala bogato kariero, španska nogometaša Iker Casillas in Xavi Hernandez, italijanski alpinist Reinhold Messner ter mednarodne športne institucije, kot sta legendarni golf turnir Ryder Cup in maraton v New Yorku.

Kot so zapisali na veleposlaništvu, se nagrada podeljuje "posamezniku, instituciji, skupini posameznikov ali institucij, ki se na najboljši možen način preko svoje zgledne profesionalne poti trudijo prispevati k izboljšanju, ozaveščanju, utrjevanju in promoviranju na športnem področju." Nagrajenec prejme kip Joana Miroja, ki je bil oblikovan posebej za nagrade Principe de Asturias, denarno nagrado 50.000 evrov, priznanje in insignijo.

Razglasitev nagrade bodo predvajale v živo pomembnejše španske in mednarodne radijske in televizijske hiše v več kot 150 državah, pa tudi spletna stran Fundacije Principe de Asturias (www.fpa.es).

Cenjeni prejemniki navedene nagrade v različnih kategorijah (umetnost, komunikacija in humanistika, literatura, šport, mednarodno sodelovanje, družboslovje, tehnično in znanstveno raziskovanje ter složnost) so priznane svetovne osebnosti kot npr. Nelson Mandela, Daniel Barenboim, Umberto Eco, Jürgen Habermas, Lance Armstrong, Rafael Nadal, UNHCR, Amos Oz, Norman Foster in Steffi Graf.