Kombinacija hude suše v Evropi, Rusiji in ZDA ter visoke cene nafte je povzročila močno podražitev pšenice in koruze na svetovnih trgih, to pa bo vplivalo tudi na dvig cene mesa in kruha v Sloveniji.

Pridelek koruze je v ZDA zaradi suše kar za polovico nižji od pričakovanega, kar močno dviga ceno koruze na pariški borzi. Zaradi visokih cen nafte je koruza zanimiva tudi za pridelovalce etanola, kar še dodatno dviga njeno borzno vrednost. Rast cen koruze je povzročila tudi rast cen pšenice, saj so jo začeli uporabljati za krmo živali.

Posledično se je tudi pšenica na pariški borzi letos podražila in sicer za 36 odstotkov, koruza pa za 34. Cena tone pšenice je konec avgusta znašala 262,75 evra za tono, cena tone koruze pa 253 evrov. Moka se je v Sloveniji že avgusta podražila za 10 in 15 odstotkov, tako da so podražitve kruha v prihodnjih dneh tako rekoč neizogibne.

Mercator: Potrošnika želimo zaščititi pred podražitvami

Predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič je danes potrdil, da so dobili napovedi proizvajalcev za podražitve določenih prehrambenih kategorij, predvsem mesa in kruha. "Vendar podražitve še niso realizirane, to so zgolj napovedi," je poudaril Balažič.

Prvi mož Mercatorja je ob robu novinarske konference ob podpisu dogovorov o odkupu sadja in zelenjave v naslednji sezoni v Mariboru dejal, da so sedaj pristopili k pogajanjem z dobavitelji. "Potrošnika želimo zaščititi pred podražitvami, v vsakem primeru bomo poiskali nove nabavne vire, da bo potrošnik to kar se da čimmanj občutil," je še dodal Balažič.

Napovedi zvišanja nabavnih cen potrjujeta tudi Spar in Tuš

V Sparu so napovedi zvišanja nabavnih cen prejeli predvsem s strani domačih pridelovalcev, iz tujine še ni konkretnih napovedi dviga cen, razen za sveže meso, kjer pa so napovedani dvigi precej nižji kot s strani domačih pridelovalcev. Kot so pojasnili, so predlogi podražitev s strani domačih dobaviteljev različni, najvišje napovedi podražitev pa so poslali dobavitelji svežega mesa.

Vsak predlog podražitev bodo proučili, preverili in primerjali z razmerami na svetovnem trgu. "To bo tudi eden od kriterijev za to, ali bodo predlagane podražitve sprejete in če, v kolikšni meri. Povišanje cen s strani dobaviteljev pomeni tudi delno dvig maloprodajnih cen," so zapisali v Sparu in dodali, da so zaradi višjih nabavnih cen trenutno predvidena delna višanja cen izdelkov svežega mesa.

Napovedi podražitev dobaviteljev potrjujejo tudi v Tušu. "Koliko bodo podražitve s strani dobaviteljev vplivale na končne cene za kupce, je v tem hipu neodgovorno napovedati. Maloprodajno ceno določa trg in končni potrošnik, ki se na koncu odloča o posameznem nakupu," pravijo v Tušu in dodajajo, da je dvig maloprodajnih cen odvisen od napovedi s strani dobaviteljev.

Perutnine Ptuj: Podražitve že v tem mesecu

V petek je po skupščini predsednik uprave Perutnine Ptuj Roman Glaser izpostavil, da so zaskrbljeni, kaj se bo zgodilo s cenami surovin, ki bodo dramatično posegle v poslovanje ne zgolj perutnine temveč vseh tovrstnih družb. "Najavili smo, da se bodo cene v naslednjem obdobju dvignile od sedem do 15 odstotkov. Na nekaterih trgih v tujini smo že korigirali cene, v Sloveniji začenjamo s 1. septembrom," je še dejal v petek. Danes pa je za STA poudaril, da podražitve načrtujejo že v tem mesecu, z nekaterimi trgovci pa so povišanje cen že uskladili.

Nove cene izdelkov Žita bodo stopile v veljavo, ko s trgovci dosežejo končni dogovor, zagotovo pa to ne bo v septembru, so pojasnili v Žitu. Kruh in pekovsko pecivo bodo prilagodili za približno 3,5 odstotka, trajne pekovske in mlevske izdelke pa za približno sedem odstotkov. Zaradi novonastalih tržnih razmer bodo selektivno popravili tudi cene v nekaterih drugih kategorijah. Te bodo spreminjali glede na dogajanja na trgu in glede na njihove nabavne pogoje - ponekod bodo zato lahko cene tudi znižali (npr. čokolada in ajdova kaša).

Celjske mesnine: Maloprodajne cene mesa v Sloveniji so bile na 80 odstotkih evropskega povprečja

Zaradi hudega skoka cen surovin se podražitvam tudi v Pivki Perutninarstvu ne morejo izogniti. Tako bodo cene piščančjega mesa zvišali od 10 do 15 odstotkov. Stroški krme pri živem piščancu namreč pomenijo kar 60 odstotkov vseh stroškov. Zavedamo se, da je potrošnikom z upadanjem njihove kupne moči vse teže, a spričo dražje krme tudi na naši strani ni drugega izhoda," poudarja direktor trženja Pivke Damjan Oblak.

"Cene svežega svinjskega in govejega mesa smo zvišali. Cena surovega mesa se je zvišala od 12 do 25 odstotkov, cene izdelkov pa se dvigujejo postopoma," je za STA pojasnil direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec. Z določenimi trgovci so zadnje mesece postopoma že dvigovali te cene, pri drugih so jih dvignili danes. Svinjsko meso se je podražilo tudi do 25 odstotkov, goveje meso pa v zadnjem obdobju do 15 odstotkov. Cene izdelkov iz mesa pa se bodo zvišale od sredine tega meseca do konca meseca, in sicer od deset do 15 odstotkov.

"Cene mesa v Sloveniji se bodo dvignile tudi v maloprodaji, a to ostaja v Sloveniji eno od poceni in kakovostnih živil. Slovenske maloprodajne cene mesa so bile na 80 odstotkih evropskega povprečja, že samo v primerjavi z Avstrijo so nižje do 40 odstotkov," pravi Krivic in dodaja, da bodo navkljub podražitvi, cene mesa v Sloveniji še vedno nižje kot v tujini. Zato tudi ne pričakuje upada prodaje, ker "slovensko meso glede na kakovost ostaja eno od cenejših živil".