V primerjavi s stroški izvedbe predčasnih volitev v DZ, ki so bile 4. decembra, načrtujejo za izvedbo prvega kroga volitev predsednika republike za 470.000 evrov oziroma 11 odstotkov manj stroškov, kar po navedbah komisije ob upoštevanju stanja javnih financ ni nepomembno.

Kot so še sporočili, si bo služba DVK v skladu s svojimi pristojnosti še naprej prizadevala za čimbolj racionalno in učinkovito izvedbo volitev predsednika republike, kot tudi vseh volitev in morebitnih referendumov v prihodnje.

Predsedniške volitve bodo v nedeljo 11. novembra. Volilna opravila so začela teči 20. avgusta, ko so kandidati lahko začeli zbirati podpise podpore za vložitev kandidature. Pred tokratnimi predsedniškimi volitvami morajo kandidati sicer kandidature vložiti do 17. oktobra, DVK pa bo vse vložene kandidature potrdila najpozneje do 22. oktobra.

Kot prvi je 31. avgusta kandidaturo na DVK vložil zdajšnji predsednik republike Danilo Türk. Kandidaturo za njegov drugi mandat je podprlo več kot 13.000 podpisi državljanov. Kandidaturo na novembrskih predsedniških volitvah so napovedali še nekdanji predsednik vlade Borut Pahor, evropski poslanec Milan Zver, Monika Malešič, Artur Štern, Miro Žitko, Fani Eršte, Ladislav Troha, Dušan Egidij Kubot - Totislo, Milan Robič, Miran Šic, Martina Valenčič in Veronika Juvan.