Prevzemniki so o prevzemni nameri obvestili Agencijo za trg vrednostnih papirjev, Urad RS za varstvo konkurence ter poslovodstvo in predstavnike delavcev Ljubljanskih mlekarn, izhaja iz prevzemne namere, objavljene v današnjem Delu.

V prevzemu Ljubljanskih mlekarn poleg družb Mlekodel in DBS sodelujejo zadruge KGZ Krpan, KZ Trebnje, KZ Brežice, KZ Stična, KGZ Škofja Loka, KGZ Ribnica, KGZ Litija, KZ Izlake, KZ Krško, KZ Bohor, Koprivnica, KZ Medvode, KZ Sevnica, ZKZ Mozirje, KZ Dolomiti-Dobrova, KZ Hoče, KZ Slovenska Bistrica, KZ Selnica ob Dravi, KKGZ, KGZ M Sora, KZ Metlika, KZ Rače, KGZ Sava, Mlekarska zadruga Ptuj, KGZ Sloga Kranj, KZ Krka, KZ Lenart, KGZ Gozd Bled, KZ Naklo, KZ Križe, KZ Agraria Koper, GMZ Kranj, KZ Vransko, KZ Šaleška dolina in Zadružna zveza Slovenije.

Zadruge, ki imajo zdaj v lasti okoli 33 odstotkov Ljubljanskih mlekarn, so sicer pred več kot tednom dni napovedale, da bodo v prihodnjih dneh naredile potrebne pravnoformalne korake za izvedbo postopka prevzema Ljubljanskih mlekarn. Ponujena cena za delnico sicer še vedno ni znana.

Kot je 25. avgusta v okviru sejma Agra v Gornji Radgoni pojasnil predsednik Zadružne zveze Slovenije Peter Vrisk, si zadruge zadnje leto prizadevajo povečati delež v Ljubljanskih mlekarnah.

Po njegovih besedah pa bo ponujena cena prava in poštena glede na trenutno dogajanje na kapitalskih trgih. Koliko denarja potrebujejo zadruge za nakup delnic, se bo šele pokazalo, je dejal Vrisk in spomnil, da je treba odkupiti vse ponujene delnice. Računa, da bodo lahko kupili tolikšen delež, da bodo skupno imeli večinski paket.

Zadruge so denar za nakup Ljubljanskih mlekarn zbrale v okviru zadružnega poslovnega sistema in podjetja Mlekodel, pa je takrat pojasnil direktor Mlekodela Anton Vrhovnik.

Prodaja večinskega lastniškega deleža Ljubljanskih mlekarn se vleče že skoraj dve leti in pol. V upravi so že pred časom opravili več razgovorov z interesenti in omogočili tudi več skrbnih pregledov.

Natančnega števila interesentov uprava ni želela izdati, pojasnili so le, da so bili več kot trije. Eden od njih je bila družba Mlekodel.

V medijih se je sicer med interesenti za družbo omenjalo vrsto imen, tudi tuje velikane, kot sta francoski Danone in italijanski Parmalat.

Družbe NFD Holding, Zvon Ena, Zvon Dva Holding, KD ID in KD Kapital, ki prodajajo svoj delež, imajo v lasti približno 54 odstotkov delnic. Ti svoj lastniški delež prodajajo že od decembra 2009, takrat pa so zanj zahtevali 14 evrov na delnico.

Ljubljanske mlekarne, ki imajo trenutno 552 zaposlenih, zasedajo trenutno na slovenskem trgu z lastnimi blagovnimi znamkami okoli 30-odstotni delež pri trajnem mleku, 25-odstotni delež pri jogurtih, 29-odstotni pri sladoledih ter 18-odstotni pri sirih. Vrednostno izvozijo približno četrtino proizvodnje.