"Na kliniki smo potrdili več primerov obolenja, ki ga povzroča virus Zahodnega Nila, nekaj oseb pa še preiskujemo za znaki bolezni," je za beograjsko tiskovno agencijo Beta dejala Dulovićeva, ki ni želela razkriti podrobnosti.

Po poročanju srbskih medijev je v bolnišnicah v Beogradu, Pančevu in nekaterih drugih mestih v karanteni 17 oseb, od tega jih je pet okuženih z virusom, 12 pa jih je na opazovanju. Vsi naj bi bili pred tem na počitnicah v Grčiji.

"Virus se širi med pticami, infekcijo s ptic na človeka pa prenaša tigrasti komar. Bolezen večinoma mine brez težjih simtomov, ali pa so podobni tistim pri gripi, pri približno enem odstotku okužb pa lahko pride do vnetja možganske ovojnice in posledično hudih zapletov," je razložil profesor medicine Dragan Delić.

Po besedah srbskih epidemologov pri njih doslej še ni bilo zabeleženega niti enega primera okužbe z virusom Zahodnega Nila. Virus je večinoma povezan s področji, kjer so temperature precej visoke, to sta Egipt in Tunzija. "Tigrasti komarji so se letos zaradi izredno visokih temperatur zelo razširili tudi v Srbiji," navaja epidemolog Branislav Tiodorović in dodaja, da "je zaradi tega možno, da komarji virusa niso pobrali v tujini." Okužene osebe v Srbiji naj ne bi zbolele z najtežjo obliko virusa, zato so njihovi simptomi za zdaj omejeni le na visoko temperaturo in slabo počutje, pišejo srbski mediji.